Румъния е уведомила съюзниците от НАТО, че предлага президента Клаус Йоханис за генерален секретар на Алианса, съобщава Bloomberg.

В отговор на G4Media.ro президентската администрация заяви, че "не коментира слухове".

Припомняме, че името на Клаус Йоханис вече беше спрягано за наследник на Йенс Столтенберг като ръководител на НАТО. Преди да бъде удължен мандатът на сегашния генерален секретар на НАТО, президентът беше в списъка на възможните приемници.

Освен това през 2022 г. президентът Клаус Йоханис не изключи възможността да бъде наследник на Йенс Столтенберг начело на НАТО. "Ако ми беше направено такова предложение, бих оценил много сериозно ситуацията и бих направил публично изявление", каза тогава румънският президент.

Джо Байдън бил "помазал" Марк Рюте за шеф на НАТО

Джо Байдън бил "помазал" Марк Рюте за шеф на НАТО

Премиерът на Нидерландия ще смени Йенс Столтенберг на постта

Сегашният нидерландски премиер Марк Рюте е фаворит за лидерството на НАТО, като е подкрепян включително от САЩ и Обединеното кралство. Източници обаче твърдят, че той не може да събере достатъчно гласове поради съпротивата на съюзниците от Източния фронт като България, Унгария, Турция и Румъния.

Пътят на Рюте към ролята на генерален секретар го поставя на курс на сблъсък с Русия, тъй като Алиансът се изправя срещу Владимир Путин две години след началото на войната в Украйна.

А ако бившият президент Доналд Тръмп се върне в Овалния кабинет, лидерът ще трябва да се ориентира в скептицизма на републиканеца към НАТО и колективната сигурност.

Рюте не пожела да обсъжда кандидатурата си за ръководител на Алианса по време на Мюнхенската конференция по сигурността, събрала световните лидери през изминалия уикенд, като заяви, че си е научил урока още през октомври, когато изяви първоначален интерес.

Естонският министър-председател Кая Калас изрази интерес към ръководния пост в НАТО по време на събитие, организирано от POLITICO през ноември. Но служители на НАТО твърдят, че тя не е в списъка, тъй като не е обявила кандидатурата си. Същото важи и за външния министър на Латвия Кришянис Кариниш, който миналата година направи мини обиколка из медиите, за да тества нагласата.

Датският премиер след срещата с Байдън: Не съм кандидат за шеф на НАТО

Датският премиер след срещата с Байдън: Не съм кандидат за шеф на НАТО

След като името ѝ бе спрягано за фаворит

Мандатът на сегашния ръководител на НАТО Йенс Столтенберг, който от 2014 г. насам стабилно ръководи военнополитическия блок в бурни времена в трансатлантическата политика, приключва през октомври.

Всеки кандидат за поста трябва да премине през Турция и Унгария, които се оказаха най-големите пречки пред приемането на нови членове. Съобщава се, че Турция е поискала уверения, преди да подкрепи Рюте, докато Унгария има дългогодишни разногласия с холандския премиер.