Хилари Клинтън изрази своята „сериозна загриженост" за качеството на проведените парламентарни избори в Русия.

По време на посещението си в Германия американският държавен секретар заяви, че руският народ заслужава властите в страната да направят едно пълно и безпристрастно разследване на изборните нарушения.

Освен това Клинтън изрази безпокойство и по повод съобщенията, че дейността на асоциация „Глас", която защитава правата на избирателите в Русия в сътрудничество с Американската агенция за международно развитие, е пострадала от хакерски атаки.

Припомняме, управляващата партия „Единна Русия" спечели 238 депутатски места от общо 450 в долната камара на парламента. За сравнение с изборите през 2007 г., тогава партията спечели 315 места.

Руската Комунистическа партия получава 92 места( с 35 места повече от 2007 г.), Либералнодемократическата партия спечели - 56 места (16 повече), "Справедлива Русия" - за 64 ( 26 места повече).

По-рано наблюдатели от Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) заявиха, че въпреки липсата на конкуренция на парламентарните избори, руснаците използваха своето право и направиха своя избор. Според тях подготовката за изборите е била технически „добре администрирана навсякъде в обширната руска територия", но и че изборите са белязани от „превъзходството на управляващата партия", липсата на политическа конкуренция и липсата на справедливост.