След определението на федерален съдия в Хавай да блокира новия имиграционен указ на американския президент Доналд Тръмп, той получи още един удар от втори федерален съдия, който издаде ограничителна заповед на новия указ във федерален съд в щата Мериленд, съобщават американски медии.

Решението на американския окръжен съдия Теодор Д. Чуанг е втората правна спънка, която подкопава указа на Тръмп, който се опита да блокира пътуващите от Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен за най-малко 90 дни и отмени американската програма за бежанците за най-малко 120 дни.

Указът, който трябваше да влезе в сила в 00:01 часа американско време в четвъртък, също така целеше да ограничи броя на бежанците през тази година до 50 хил. от 110 хил. души.

Съдът в Хавай блокира новия миграционен указ на Тръмп

Съдът в Хавай блокира новия миграционен указ на Тръмп

В отговор Тръмп обвини съдията...

В своето решение съдия Чуанг посочва, че ревизираната забрана за пътуване е с дискриминационен характер срещу мюсюлманите.

"Историята на публични изявления продължава да предоставя убедителен случай, че целта на втория указ остава реализацията на отдавна предвижданата забрана срещу мюсюлмани", пише съдията според "Вашингтон поуст".

Според съдията забраната за пътуване няма да обслужи интересите по отношение на националната сигурност и затова нямал друг избор, освен да блокира указа на Тръмп, защото опитът за поставяне в немилост на конкретна религия изглежда е неговата основна цел, а не защитата на националната сигурност.

Реагирайки на по-ранното решение на федералния съдия в Хавай да блокира ревизирания указ, Тръмп заяви по време на митинг в Нешвил в сряда, че е готов да отнесе случая до Върховния съд.