Премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей ​​се извини днес, след като британското вътрешно министерство изпрати близо 100 писма за депортиране и задържане на граждани на ЕС във Великобритания, съобщава АП.

Писмата им нареждаха да напуснат страната в рамките на един месец. Може да определим инцидента, като "неприятна грешка" на вътрешно министерство, коментира Мей.

"Разбрах, че те бързо се свързаха с хората, получили тези писма, и ги увериха, че няма да бъдат депортирани и искам да уверя гражданите на ЕС тук във Великобритания, че техните права и статут в Обединеното кралство не са се променили", посочва тя.

Британското вътрешно министерство се извини за погрешните писма

Британското вътрешно министерство се извини за погрешните писма

Проведено е спешно разследване на грешката

По-рано премиерът на Обединеното кралство заяви, че гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще могат да останат в страната дори след Брекзит и ще имат възможността да спечелят "уреден статут".

Вчера финландска гражданка се обърна към социалните медии, за да се оплаче от писмо за депортиране, получено от правителството на Обединеното кралство.

Говорител на вътрешното министерство отбеляза, че "ограничен брой" от тези писма са погрешно изпратени и добави, че правителството разследва, защо се е случило.

Великобритания изпрати писма за задържане на ЕС граждани, но погрешно

Великобритания изпрати писма за задържане на ЕС граждани, но погрешно

Изпратени са 100 писма на граждани на ЕС живеещи в Обединеното кралство