Вътрешното министерство на Обединеното кралство е изпратило около 100 писма по погрешка на граждани на ЕС, съобщава БиБиСи.

В тях живеещите във Великобритания граждани на ЕС са уведомени, че подлежат на "задържане".

Грешката е излязла на яве, след като един финландски учен, който има право да живее в Обединеното кралство, получила едно от писмата.

Д-р Ева Йохана Холмбърг, която е омъжена за британски гражданин, ѝ е съобщено, че има един месец да напусне страната.

Говорител на министерството коментира единствено, че "правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, остават непроменени"

Д-р Холмбърг, която работи в университета Queen Mary в Лондон, първоначално кандидатства за "сертификат за квалифицирано лице", преди да получи писмото.

Тези удостоверения, за граждани от Европейското икономическо пространство или швейцарски граждани, потвърждават правото да живеят в Обединеното кралство, ако отговарят на определени критерии.

Историкът коментира, че тази "абсурдната глупост" я кара "още по-малко" да се довери на политиците след Брекзит.

"Когато отворих това, не можех да повярвам, че виждам думи като "е взето решение да напуснете Обединеното кралство"", допълва тя пред Би Би Си.

В писмото се казва, че подлежи на задържане, освен ако не напусне Обединеното кралство до един месец, допълва тя.

Припомняме, че трудовите имигранти от Европейския съюз след Брекзит ще трябва да имат поне 4 години трудов стаж, за да получават социални помощи.

Гражданите на ЕС ще имат свободата да посетят Обединеното кралство след Брекзит без необходимост от визи.

Плановете за имиграционната система след Брекзит, която ще бъде публикувана по-късно тази година, ще позволят на гражданите на ЕС да влизат свободно в Обединеното кралство.

Ограничение за гражданите от ЕС след Брекзит

Ограничение за гражданите от ЕС след Брекзит

Дейвид Камерън също искаше да ограничи трудовия пазар