Европол действа проактивно, анализираме как се ситуират заплахите. Това стана ясно от думите на Олдрих Мартину, заместник-изпълнителен директор на Европол по време на конференция в ЕП в Брюксел на тема "Кибертероризъм-подготвен ли е ЕС?", организирана от евродепутата Емил Радев.

Засега няма ясна дефиниция за тероризма, отчете Мартину и предупреди, че интернет е неделима част от всички заплахи, пред които сме изправени.

Засега страните членки не са доклавали на Европол за мащабни атаки. Престъпниците използват съществуващите средства на пазара, вместо да разработват свои. Европол обаче очаква ефективността на кибертероризма в бъдеще да се увеличи.

ЕП готви нови мерки за борба с кибертероризма

ЕП готви нови мерки за борба с кибертероризма

450 милиона евро влага ЕС в ключови проекти за киберсигурност

В момента организираната престъпност не разполага с достатъчно средства. В същото време терористите от ИДИЛ разширяват киберпотенциала си. Новите средства ще се използват от терористите и затова не трябва сега да сме спокойни, предупреди зам.-изпълнителният директор на Европол.

Ислямска държава има умела комуникационна система в социалните мрежи. В интернет те използват кодирани послания, а в социалните мрежи терористите качват пропагандни материали. Повод за голяма загриженост са криптираните, кодирани послания, заяви Олдрих Мартину.

5 милиона евро е получил Европол за декодиране на криптираните послания. През 2015 година Европол е констатирал над 53 000 случаи на терористична пропаганда. 52 000 решения са взети за сваляне на такава терористична пропаганда. В над 100 000 платформи в Интернет е уловена подобна пропаганда. 48% от материалите са изтрити от доставчиците на услуги.

Във форумите все повече се развиват мерки за идентифициране на терористично съдържание и за автоматичното му сваляне, доволни са от Европол. Мартину настоя: Трябва да направим живота на престъпниците, колкото се може по-сложен.

Терористичните организации използват интернет за своите цели, каза и Антонио Мисироли, помощник генерален директор за нови предизвикателства пред сигурността, НАТО. Това не са традиционни терористични дейности, коментира той. Все пак трябва да се има предвид какви нови средства използват терористите в своята дейност.

За пример той посочи как преди време ято дронове атакували руска база в Сирия. Такива дронове могат да бъдат купени на пазара и да навредят, затова трябва да сме подготвени, посочи Мисироли. Все повече интернет и цифровите технологии се използват във военни дейности, а според Мисироли са нужни завишени санкции. Трябва да установим коя е най-слабата брънка, коя страна е най-уязвима, според него. Киберзащитата е колективен спорт, отсече още той.