Цифровизацията има голямо значение за свързване между отделните държави и региони.

Това заяви председателят на ЕП Антонио Таяни по време на конференция за киберсигурност в Брюксел, организирана от евродепутата от ЕНП Емил Радев.

Кибертероризмът във фокуса на Европейския парламент

Кибертероризмът във фокуса на Европейския парламент

Темата инициира българският евродепутат от ЕНП Емил Радев

Трябва да сме внимателни, предупреди той.

"Ислямска държава" използва възможностите на цифровизацията за свързване с бъдещи млади терористи, изтъкна Таяни.

Евроинституциите също не са защитени от кибертероризъм. Тероризмът има много лица, подчерта председателят на ЕП.

Трябва да се защитим и да сме внимателни, предупреди Таяни.

Кибератаките не са видими. Той се надява в следващия бюджет на ЕК да има повече пари за цифрова сигурност.

Борбата с тероризма трябва да бъде борба и за киберсигурност, настоя Антонио Таяни. Съдебната система трябва да се осъвремени, според него. Службите за сигурност също трябва да се  модернизират, по думите му.

Тероризмът се модернизира, смята Антонио Таяни. Затова ЕП ще предложи мерки за борба с кибертероризма и организираната престъпност. Трябва да реагираме по един по-модерен начин, настоя още той. 80% от европейските граждани искат мерки за киберсигурност, по думите на Таяни. Затова трябвало да се отговори на очакванията им.

Таяни обеща повече средства на еврокомисаря Мария Габриел, за да има повече сигурност.

Кибератаките не познават граници, обясни на свой ред тя. Кибератаките засягат ключови сектори. Габриел иска евроинституциите да отидат по-далеч от думите, да се набележат мерки. От една страна цифровизацията носи много възможности, подчерта еврокомисарят ни. Тя носи и заплахи за киберсигурността, по думите й.

Габриел иска единен и сигурен цифров пазар. Българският еврокомисар настоя държавите членки на време да въведат евронормите, за да се гарантира сигурността на гражданите.

Европа готви мерки за отговор при широкомащабни кибератаки. До края на 2018 г. законодателството в сферата трябва да бъде прието.

Киберзаплахите няма да чакат европейското законодателство, предупреди Мария Габриел. 450 милиона евро влага ЕС  в ключови проекти за киберсигурност. Днес имаме нужда от киберексперти, посочи тя и предупреди за недостиг на кадри.

На първо място винаги е сигурността на европейския гражданин, категоричен бе българският представител в ЕП Емил Радев. Темата за киберсигурността не е нова, обясни той. Колкото по-технологична е една страна, толкова по-уязвима е тя откъм кибератаки.

Радев иска ЕС да е една стъпка напред в киберсферата. ЕС разполага с инструменти да противостои на кибертерористични атаки, този извод днес очаква да чуе нашият евродепутат. Един от всеки 5 компютри в промишлеността е обект на кибератака. 

Главният прокурор на България Сотир Цацаров също взе участие в конференцията, като изтъкна колко е важно за съдиите и прокурорите да разбират киберпрестъпността. По-трудно осъзнаваме, че тероризмът е в компютрите ни, предупреди той. Обвинител номер едно е убеден, че ще се стигне до практическо решение.

Сотир Цацаров приветства решението на ЕК за облекчаване достъпа до електронни доказателства. Няма правна дефиниция на термина кибертероризъм, посочи главният прокурор. Терористите злоупотребяват с новите технологии, за да скрият дейността и самоличността си, по мнението му.

Използването на нови технологии от престъпници изисква реципричен отговор от правоприлагащите органи, смята Цацаров. Според него писмения превод на цифровите доказателства бавят разследването. Това се оказва скъпо начинание. Процесът на правна взаимопомощ е много бавен, недоволен е главният прокурор.