Десният президент на Аржентина Хавиер Милей повтори критиките си към левия си бразилски колега Луис Инасио "Лула" да Силва, съобщава "Ройтерс".

Думите му представляват ескалация на неотдавнашния им публичен сблъсък и са изречени преди планираното му пътуване до Бразилия.

В публикация, озаглавена "съвършено идиотски динозавър", Милей защити предишните си критики към Лула - за това, че е "корумпиран", комунист, както и за "намесата" в предизборната кампания в Аржентина през 2023 г. В публикацията Милей не уточнява поименно кого нарича динозавър.

Бразилия чака извинение от Аржентина за "глупостите" на Милей

Бразилия чака извинение от Аржентина за "глупостите" на Милей

Аржентинският лидер обаче не е направил нищо, за което да съжалява

Миналата седмица Лула заяви, че смята, че Милей дължи на него и на бразилците извинение за това, че е казал "много глупости" за Бразилия - най-големият търговски партньор на Аржентина в производството на зърно.

Войната на думи идва преди планирано посещение на Бразилия, по време на което Милей ще избегне Лула и вместо това ще се срещне с най-големия му политически съперник - бившия десен лидер Жаир Болсонару.

Критиките на Милей към други лидери наскоро го "насадиха на пачи яйца" - той се оказа въвлечен в публичен спор с испанския премиер Педро Санчес и с президента на Боливия Луис Арсе.

В своя публикация в социалната мрежа X Милей твърди, че опитът за преврат миналата седмица в Боливия е бил "измама" и повтори скорошни изявления на своя кабинет, поради които правителството на Боливия привика аржентинския посланик.

Аржентинският президент пристигна в Испания на фона на дипломатически скандал

Аржентинският президент пристигна в Испания на фона на дипломатически скандал

След извлението му срещу премиера и отзоваването на посланика, той няма да има срещи с испански лидери