Президентът на Боливия Луис Арсе отрече да има каквото и да е участие или предварителна информация за неуспешния опит за преврат в страната, съобщава "Ройтерс".

Хуан Хосе Сунига - бившия висш военен командир, извършил опита за пуч, твърди, че президентът го е помолил да направи нещо, за да повиши популярността му.

"Никога не сме били информирани за неговите намерения. Бяхме изненадани", подчерта Арсе.

В сряда Сунига събра войски на главния площад на столицата Ла Пас и разби врата на двореца с бронирано превозно средство, за да позволи на войниците да нахлуят в сградата.

Той обаче бързо беше арестуван. По негови думи Арсе го е помолил да му помогне да повиши популярността си.

Сунига е казал на полицията, че Арсе три дни по-рано го е упълномощил да мобилизира бронираните превозни средства "с цел контролиране на ситуацията на конфликти в страната".

Боливия спря опит за преврат
Обновена

Боливия спря опит за преврат

Ръководителят на бунта е бил арестуван

Вчера министърът на вътрешните работи Едуардо дел Кастильо съобщи, че Арсе е получил информация за "опити за дестабилизация".

Самият Арсе пък твърди, че Сунига "е действал по собствено желание" и след като е разбрал за случващото се, държавният глава се е обадил на бившия президент Ево Моралес - негов бивш съюзник, превърнал се в политически съперник, за да го предупреди.

"Беше ясно, че идват за мен, след което щяха да отидат за Ево Моралес", посочи той.

Сунига е арестуван заедно с бившия командир на ВМС Хуан Арнес Салвадор. Дел Кастильо уточни, че до момента са задържани 17 души, но има "много повече, които са участвали".

Неуспешният преврат се случи само за няколко часа и беше остро осъден от световните лидери поради опасения, че демокрацията в южноамериканската страна е в опасност.

Снощи Арсе се опита да успокои обществеността, като увери, че всичко "се е върнало към нормалното".

Призивите за поемане на отговорност за опита за преврат, в който са участвали около 200 военни, се изостриха.

Арест за генерала пучист в Боливия, военният преврат не успя

Арест за генерала пучист в Боливия, военният преврат не успя

Напрежението в страната се покачва преди предстоящите избори

"Призовавам властите да проведат задълбочено и безпристрастно разследване на твърденията за насилие и съобщенията за наранявания", настоя ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк. "Виновните трябва да бъдат подведени под отговорност".

Сунига наскоро заяви, че Моралес не трябва да може да се кандидатира отново за президент и заплаши, че ще го блокира, ако се опита да го направи.

Вечерта преди опита за преврат военният командир е бил уведомен, че ще бъде лишен от поста си, тъй като поведението му "не е в съответствие с конституцията".

По думи на Дел Кастильо Сунига е реагирал спокойно на новината.

"Никой не можеше да си представи, че на следващия ден, преди официалното предаване на длъжностите, у нас ще има неуспешен преврат", посочи той.