Илон Мъск е дал около 75 милиона долара на своята подкрепяща Доналд Тръмп финансова група America PAC в рамките на три месеца, показаха федерални разкрития във вторник, подчертавайки как милиардерът е станал решаващ фактор за усилията на републиканския кандидат да спечели президентски избори на 5 ноември, предава "Ройтерс".

В Съединените щати комитет за политическо действие (PAC) е организация, която обединява вноски за кампании от членове и дарява тези средства за кампании за или против кандидати, инициативи за гласуване или законодателство.

America PAC, която се фокусира върху привличането на избиратели в силно оспорвани щати, които биха могли да решат изборите, е похарчила около 72 милиона долара от тях през периода юли-септември, според декларации, подадени до Федералната избирателна комисия.

Това е повече от която и да е била финансова група, фокусирана върху привличането на избиратели. Кампанията на Тръмп до голяма степен разчита на външни групи за агитиране на гласоподавателите, което означава, че финансовата група, основана от Мъск - ​​най-богатият човек в света - играе огромна роля в изборa между Тръмп и Камала Харис.

Мъск, главният изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla, беше единственият дарител на групата през този период.

Мъск, който каза, че е гласувал за кандидати за президент на Демократическата партия в миналото, направи рязък завой надясно на тези избори. Той подкрепи Тръмп през юли и се появи с него на митинг в Пенсилвания по-рано този месец.

В сряда Мъск каза в публикация на X, че ще "проведе поредица от разговори" в цяла Пенсилвания, по-малко от две седмици след появата му с Тръмп в щата.

Той каза, че хората трябва само да подпишат петиция на неговия уебсайт на America PAC, за да присъстват на неговите разговори от "утре вечер до понеделник".

Даренията на Мъск за America PAC го издигат в ексклузивния клуб на републиканските мега дарители, списък, който включва също банковия наследник Тимъти Мелън и казино милиардерката Мириам Аделсън.

Ройтерс обаче съобщи по-рано този месец, че Мъск тайно е финансирал консервативна политическа група в продължение на години, много преди публичната му прегръдка с Тръмп.

America PAC отказа да коментира даренията на Мъск. Мъск не отговори на искане за коментар.

America PAC се фокусира върху насърчаването на американците, които харесват Тръмп, но не винаги гласуват.

Групата е имала около 4 милиона долара в наличност до края на септември, показват документите.

Харис има проблем. И той не е Тръмп, а образът в огледалото

Харис има проблем. И той не е Тръмп, а образът в огледалото

Показателно за това, че кампанията на демократа се намира в състояние на тиха криза, е и въвличането в нея на бившия президент Барак Обама