Престрелки с полицията, повече от 50 подпалени автомобила и няколко задържани - това е равносметката от избухналите снощи безредици в имигрантския квартал на  френския град Гренобъл.

Сблъсъците ескалираха, след като десетки души се събраха, за да почетат смъртта на свой приятел, застрелян от полицията. Според органите на реда той е бил убит, след като е открил огън по тях. Мъжът е бил преследван заради извършен обир на местно казино.

Информацията кой е провокирал конфликта е противоречива. Френският „Le monde" съобщава, че след церемонията, водена от местен имам, въоръжени са нападнали трамвай, като са запалили огън на релсите и принудили ватмана да спре.

Участвалите в церемонията са категорични, че именно органите на реда първи са нападнали.

В крайна сметка конфликтът ескалирал, като събралите се, повечето от които - имигранти, започнали да опожаряват коли. Напълно подпален е и магазин за автомобили, както и няколко други търговски обекта.

В Гренобъл се очаква да пристигне вътрешният министър Брис Ортфьо.

Припомняме, точно преди седмица трима сервитьори в бирария в Гренобъл бяха задържани заради нападение срещу двама 22-годишни българи.

Подобни безредици, като избухналите в района, са доста чести във Франция. „Запазена" марка на всички тях е опожаряването на коли. Един от най-сериозните конфликти беше през ноември 2007г. в парижко предградие. Размирите станаха факт след смъртта на две момчета, които загинаха при сблъсък на мотоциклета им с полицейска кола.