Имигрантите и икономиката бяха сред основните обсъдени теми по време на срещата между президентите на САЩ и Мексико Джо Байдън и Андрес Обрадор във Вашингтон във вторник, съобщи VOA. 

САЩ са на път да удвоят броя на визите за временни работници за мигранти от Мексико и Централна Америка. Този ход идва с увеличаване на миграцията от страните от Северния триъгълник на Централна Америка Гватемала, Ел Салвадор и Хондурас.

Реалността, в която живеем сега, прави необходимо и незаменимо да произвеждаме всичко, което консумираме в нашите страни и региони, бе заявено още по време на срещата. 

Президентът на Мексико направи второто си посещение в Белия дом във вторник. Той се срещна с Байдън в Белия дом в края на 2021 г. за тристранна среща на върха с Канада.

Мексико, САЩ, Гватемала, Доминиканската република и Еквадор борят заедно трафика на хора

Мексико, САЩ, Гватемала, Доминиканската република и Еквадор борят заедно трафика на хора

След поредната катастрофа в много жертви в региона

"Въпреки нашите различия, които не са лесни за забравяне - нито с времето, нито с добри намерения, в много случаи - успяхме да се срещнем и да работим заедно като добри приятели и истински съюзници, каза Обрадор.

"Това е връзка, която пряко влияе върху ежедневието, ежедневието на нашите хора", каза Байдън. Въпреки пресилените заглавия, които понякога виждаме, имаме силна и продуктивна връзка."

Припомняме, че мигрантският поток е една от темите, които от години обтягат отношенията между двете държави. При администрацията на Доналд Тръмп бяха предприети строги мерки за недопускане на нелегални мигранти. 

Граничният патрул на САЩ съобщи, че броят на опитите за преминаване е скочил. През фискалната 2021 г. граничните сили отчетоха 684 000 опити на югозападната граница спрямо 400 000 през предходната година.

 САЩ са арестували през март рекордни 210 000 мигранти на южната граница

САЩ са арестували през март рекордни 210 000 мигранти на южната граница

Все повече непридружени деца остават с дни в пълни бежански лагери