Граничните власти на САЩ са арестували през март 210 000 мигранти, опитващи се да пресекат нелегално границата с Мексико. Това е връх от две десетилетия и подчертава предизвикателствата през следващите месеци за президента на САЩ Джо Байдън, съобщи "Ройтерс".

Около 192 000 мигранти са заловени на южната граница на САЩ през септември

Около 192 000 мигранти са заловени на южната граница на САЩ през септември

През последната фискална година в САЩ са заловени 1,73 млн. мигранти

Общото за март увеличение е с 24% спрямо същия месец година по-рано, когато са били задържани 169 000 мигранти. Хиляди непридружени деца са оставали в граничните патрулни станции в продължение на дни, докато чакат настаняване в препълнените лагери.

Байдън, демократ, който встъпи в длъжност през януари 2021 г., обеща да промени коренно политиката на своя републикански предшественик, бившия президент Доналд Тръмп, но се бори с голям брой опити за преминаване.

Републиканците, които се надяват да получат контрол над Конгреса на САЩ на междинните избори на 8 ноември, казват, че отмяната на политиките от ерата на Тръмп на Байдън е насърчила повече нелегална имиграция.

Тръмп настоя за спешни мерки срещу мигрантите по южната граница

Тръмп настоя за спешни мерки срещу мигрантите по южната граница

Страната е отровена от прииждащите нелегални, според експрезидента

Служители на Байдън предупредиха, че миграцията може да нарасне допълнително, след като здравните служители на САЩ казаха, че ще сложат край на COVID-19 ограниченията.

Докато повече от половината от мигрантите през последните месеци, са от традиционни страни като Мексико, Гватемала, Хондурас и Салвадор, все повече хора пристигат от по-отдалечени места, сред които Украйна и Русия.

Американските служители се подготвят за до 18 000 нелегални на ден през следващите седмици, но и за по-малки увеличения.