Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че страната е отровена от вълната от имигранти, идващи в страната и призова за рестартиране на строителството на граничната стена, което наследникът му Джо Байдън прекрати, когато встъпи в длъжност, предаде New York Post.

"Страната ни се отрови с милионите хора, които прииждат незаконно през нашите граници, като в повечето случаи дори не са разпитвани или спирани. Много от тях са престъпници от опразнените затвори на други страни, повечето от тях са много опасни хора, каза Тръмп в изявление. Държавата ни умира отвътре и никой не прави нищо, за да го спре. Първото нещо, което трябва да се направи, и то може да се направи бързо, е завършване на стената. Трябва да се сключи сделка с Мексико, за да служи като бариера, а не стартова площадка за влизащите нелегални", заяви 45-ят президент.​

Байдън готов да посети южната граница

Байдън готов да посети южната граница

Оправда се с липса на време досега

Заедно със спиране изграждането на стената, Байдън обърна или сложи край на редица имиграционни политики на Тръмп, което доведе до прилив на имигранти от Мексико и Централна и Южна Америка.

Припомняме, че според последните данни около 192 000 мигранти са били заловени при опит за нелегално преминаване на американската граница от Мексико през септември, което е спад от нивата, наблюдавани по-рано през лятото, но далеч повече от същия месец на миналата година.

Мигранти са били спирани 192 001 пъти миналия месец, което е 9% намаление в сравнение с август, уточниха от Агенцията за митниците и граничната защита на САЩ.

През септември 2020 г. е имало малко под 58 000 задържани мигранти.

Помпео: Американски деца умират заради несигурността по южната граница

Помпео: Американски деца умират заради несигурността по южната граница

Удари остро миграционната политика на Байдън

Байдън е подложен на нарастващ натиск заради големия брой мигранти, пристигащи на южната граница. Републиканците обвиняват Байдън, демократ, че създава криза с по-либералната си миграционна политика.