Високопоставена американска делегация, за първи път за 35 години, започва преговори в Куба, които имат за цел възстановяване на дипломатическите отношения и евентуално нормализиране на връзките между двете държави, съобщава Ройтерс.

Двудневната среща е първата от 17 декември, когато президентите на САЩ Барак Обама и на Куба Раул Кастро обявиха, че са постигнали исторически пробив след 18-месечни тайни преговори.

Обама подготвя път за премахване на американските икономически санкции и продължаващото 53 години търговско ембарго над комунистическата държава.

Днес разговорите са фокусирани върху имиграцията, а в четвъртък ще бъде обсъдено възстановяването на дипломатическите отношения. Двете страни се очаква да очертаят дългосрочни цели. Докато Куба ще търси премахване на ембаргото и изваждане от американския списък с държавите, които спонсорират тероризъм, американците пък ще настояват за по-голямо спазване на човешките права.

По отношение на имиграцията Куба обяви, че ще протестира срещу американски закони, които приветстват пристигането на кубинци на американска земя, тъй като насърчава трафика на хора и е опасно пътуването през протока Флорида.

Обама има изпълнителната власт да възстанови дипломатическите отношения, но се нуждае от подкрепата на републиканците, които контролират Конгреса, за да се вдигне ембаргото.

Американската делегация ще бъде водена от Роберта Джейкъбсън, която отговаря за политиката на САЩ в Латинска Америка. Това е първият помощник държавен секретар на САЩ, който е на държавно посещение в Куба за последните 38 години. За последно американски политик от подобен ранг посети островната държава преди 35 години.

Куба ще бъде представлявана от Джозефина Видал, главен дипломат за САЩ към външното министерство на страната.