Британският вестник Independent, който анализира сателитни снимки на Кримския мост, пише, че през последните три месеца почти никакви военни товарни влакове не са преминавали по този мост.

"Анализът на сателитните изображения показва, че на практика няма движение по моста и следователно той може да престане да бъде ефективна военна цел за украинските войски, които се сблъскват с недостиг на боеприпаси", пише Independent.

Както отбелязва вестникът, за повече от три месеца, само на 29 февруари, е забелязан един руски товарен влак с около 55 вагона с гориво.

Нито през март, нито през април, според базираната в град Днипро агенция "Молфар", не е имало движение на руски военни сили през моста. Агенцията използва комбинация от сателитни изображения на Maxar, преброяване на вагони и идентификация на товара за своя анализ.

Решението да се спре използването на Керченския мост за снабдяване на руските въоръжени сили съвпадна с рязкото увеличение на товарния трафик през Таман в Ростовска област, каза пред вестника изпълнителният директор на "Молфар" Артьом Старосек.

Според него сега Киев трябва да насочи вниманието си към Мелитопол, Бердянск и Мариупол, където Русия изгражда нови железопътни линии, за да свърже тези окупирани украински региони с Крим и континентална Русия.

Новата железопътна линия от Мелитопол до Бердянск и Мариупол и до Ростов в Русия вероятно ще бъде използвана от руските сили за нова офанзива, която мнозина очакват да започне през лятото, заключава Independent.

Киев: Москва вече не използва Кримския мост, за да доставя оръжие

Киев: Москва вече не използва Кримския мост, за да доставя оръжие

След като беше ударен от украинските служби за сигурност

В последните седмици Украйна редовно атакува Крим с далекобойни ракети, а дронове поразяват кораби на руския Черноморски флот.

Русия няма да приеме съществуването на държава по границите си, която е готова да превземе Крим и нови региони по всякакъв начин, включително със сила. Това заяви преди дни Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, цитиран от "Интерфакс".

Московски съд разпореди ареста на шефа на украинската служба за сигурност.

Московски съд разпореди ареста на шефа на украинската служба за сигурност.

Той обвинен за взрива на Кримския мост