Руското министерство на отбраната съобщи в събота, че неговите сили за противовъздушна отбрана са свалили четири произведени в САЩ ракети с голям обсег над полуостров Крим, оръжия, известни като Армейски тактически ракетни системи (ATACMS), които Вашингтон е изпратил на Украйна през последните седмици, предава Ройтерс.

От министерството не дават подробности. Ройтерс няма как независимо да потвърди тази информация.

Във вторник руски официални лица също казаха, че Украйна е атакувала Крим с ATACMS в опит да пробие руската противовъздушна отбрана на анексирания полуостров, но че шест от тези ракети са били свалени.

Американски служител каза във Вашингтон миналия месец, че САЩ тайно са изпратили ракети с голям обсег на Украйна през последните седмици.

Ракетите ATACMS с обсег до 300 км бяха използвани за първи път в ранните часове на 17 април, изстреляни срещу руско летище в Крим, което беше на около 165 км от украинските фронтови линии , каза служителят.

Първоначално Пентагонът се противопостави на разполагането на ракети с голям обсег, опасявайки се, че изваждането на ракетите от американските запаси ще навреди на бойната готовност на САЩ.

Имаше и опасения, че Украйна ще ги използва, за да атакува цели дълбоко в Русия, стъпка, която може да доведе до ескалация на войната към пряка конфронтация между Русия и Съединените щати.

В четвъртък британският външен министър Дейвид Камерън обеща 3 милиарда паунда годишна военна помощ за Украйна за "колкото време е необходимо", добавяйки, че Лондон няма нищо против неговите оръжия да бъдат използвани в Русия, навличайки си силни критики от Москва.

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

До момента Западът се пазеше от контронтация с Русия, но този подход се променя