Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с разрешение да нанася удари по руска територия. Това заяви външният министър на Латвия Байба Браже. 

Докато западните страни доставят на Киев оръжия, то подлежи на ограничения, тъй като съюзниците искат да избегнат ескалация на конфронтацията с Русия.

Пред "Европейская правда" Браже заявява обаче, че този подход вече се променя. Има страни, които вече предоставиха на Украйна оръжия без такива ограничения, посочва Браже, макар и да отказа да назове тези страни. За снемането на ограниченията не се говори открито.

Украйна и Латвия подписаха споразумение за сигурност

Украйна и Латвия подписаха споразумение за сигурност

В момента Зеленски е в столицата на Литва Вилнюс, където участва в срещата на върха на страните участнички в инициативата "Три морета"

"Разбира се, не всичко се казва публично и е по-добре да не се говори за това на висок глас определено време. Основното нещо е въздействието на бойното поле. Защото имате избор: или да говорите за нещо на висок глас, или просто да направите това, което трябва да се направи", каза тя.

Браже утвърждава, че Украйна има право да отвърне на ударите по целите, от които е атакувана, дори и тези цели да се намират на руска територия. Според нея подобно използване на оръжие е позволено от международното право.

Припомняме, че Украйна неведнъж се е обръщала с призиви към съюзниците да ѝ се предостави далекобойно оръжие.

Май месец 2023 г. Великобритания прехвърли на Киев крилати ракети Storm Shadow. Тогава британският министър на отбраната Бен Уолъс нарече тази стъпка  пропорционален отговор на ескалацията, следвана от Русия. Обхватът на тези ракети позволява на украинците да нанасят удари дълбоко в територията на окупираните региони и анексирания още през 2014 г. Крим.

През октомври украинските въоръжени сили започнаха да използват ракети с голям обсег на действие ATACMS. В зависимост от типа тези ракети имат обсег до 165 км или до 300 км, заради което и администрацията на САЩ дълго време отказваше да ги достави на Киев.

Латвия ще прехвърли на Украйна системи за ПВО и разузнавателни дронове

Латвия ще прехвърли на Украйна системи за ПВО и разузнавателни дронове

Латвия отделя годишно 0,25% от БВП за военна подкрепа на Украйна, подчерта ръководителят на латвийското правителство.

В края на април месец тази година Държавният департамент на САЩ потвърди, че Съединените щати тайно са доставили на Украйна ракети ATACMS с обсег от 300 километра през последните седмици и Украйна вече ги е използвала в Крим.

Германия обаче все още отказва да достави на Киев ракети Taurus. Още през февруари германският канцлер Олаф Шолц заяви, че не иска да доставя тези ракети на Украйна, тъй като обхватът им позволява да поразяват цели в Москва.

В сряда обаче полският външен министър Радослав Сикорски се обърна с призив към Берлин да достави крилати ракети. По време на срещата си с Аналена Бербок Сикорски заяви, че няма намерение да се намесва във вътрешните работи на една приятелска страна, но посочи, че американското решение може да бъде вдъхновение и за други страни.

Германският външен министър отклони въпроса на журналистите по този повод, посочвайки че в Германия се водят интензивни дебати.

Шолц потвърждава, че няма да изпрати Taurus в Украйна

Шолц потвърждава, че няма да изпрати Taurus в Украйна

Пред Бундестага той обяви, че това би било "безотговорно"