Украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Politico каза, че германските власти изразяват недоволство от призивите на Киев да предостави на Украйна ракетите с голям обсег на действие Taurus.

"Можете да ме цитирате, нямам нищо против. Но всеки път, когато отговарям на въпрос (за Taurus), получавам недоволни отзиви от Берлин. Оставям го на тях. Те се поставиха в тази ситуация. Нека търсят изход", цитира думите на министъра "Украинская правда".

Германският канцлер Олаф Шолц многократно е заявявал, че е против доставката на Taurus. На 13 март пред Бундестага той заяви, че би било "безотговорно" да се изпратят германските крилати ракети Taurus в Украйна. Според него, единственият начин ракетите да бъдат доставени е с подкрепата на германски персонал, което според него е изключено.

"Това е граница, която аз - като канцлер - не искам да преминавам", каза той.

Позицията на Шолц е, че снабдяването на Украйна с оръжия като крилатите ракети Taurus, които Киев може да използва, за да разруши Керченския мост, свързващ Крим с Русия, и евентуално дори да удари Москва, би разтърсило президента Владимир Путин до такава степен, че той би отмъстил на Германия.

Русия подслушва в Бундесвера за ракетите Taurus за Украйна?

Русия подслушва в Бундесвера за ракетите Taurus за Украйна?

Записаният разговор е относно това дали ракетите биха могли да унищожат руския мост към Крим