През последните седмици САЩ тайно са доставяли на Украйна ракети с голям обсег ATACMS и миналата седмица Украйна ги е използвала за първи път.

Това предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес". Двете агенции се позоваха на американски служители.

Според събеседник на "Ройтерс", говорил при условие за анонимност, ракетите са били включени в пакета военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара, одобрен на 12 март. Той не е уточнил колко точно ракети са били изпратени.

Ракетите са използвани за първи път в ранните часове на 17 април. 

Те са били изстреляни по летище в Джанкой в анексирания Крим, който се намира на около 165 км от украинската фронтова линия.

Източникът на АП твърди, че ударите са били насочени и срещу руски войски в окупираната територия.

Събеседниците на АП заявиха, че през март са били доставени "значителен" брой ATACMS, като още ракети ще бъдат предоставени като част от нов пакет военна помощ, обявен от Пентагона в сряда.

NBC: Байдън обмисля да прати далекобойни ATACMS на Украйна за удари по Крим

NBC: Байдън обмисля да прати далекобойни ATACMS на Украйна за удари по Крим

Администрацията на Байдън клони към доставката на Украйна с ракети с голям обсег

Ракетите със среден обсег на действие ATACMS бяха доставени за първи път на Украйна през септември миналата година, припомня "Ройтерс".

Първоначално САЩ се противопоставиха на доставката на ракетите с голям обсег на действие с радиус на действие до 300 км, опасявайки се, че Киев ще ги използва за нападения на руска територия.

В края на миналата година САЩ започнаха да доставят на Украйна армейски тактически ракетни системи, известни като ATACMS, но досега са предоставили само по-старите модели на тези системи, които разполагат само със среден обсег.

Сега САЩ са склонни да изпратят версията на ракетата с по-голям обсег, казват източници на NBC, което би позволило на Украйна да нанесе удар по-навътре в контролирания от Русия Кримски полуостров.