Украинската армия използва във вторник доставени от САЩ ракети с по-голям обсег, за да удари девет руски хеликоптера в Източна Украйна, след като Вашингтон тайно изпрати оръжията през последните седмици, пише Политико.

Доставката и използването на бойното поле, потвърдено от двама души, запознати с този ход, бележи голямо засилване на защитата на Украйна от страна на администрацията на САЩ, като за първи път предоставя на войските на Киев способността да нанасят удари по руски цели далеч зад фронтовите линии.

Президентът Джо Байдън се колебаеше да достави армейската тактическа ракетна система или ATACMS поради страх от ескалация на конфликта. Трансферът показва, че изчисленията на администрацията са се променили след бавно развиващата се украинска контраофанзива.

Двамата души, които потвърдиха прехвърлянето и използването в Украйна, получиха анонимност, за да обсъдят чувствителни вътрешни обсъждания. Вестник Wall Street Journal първи съобщи новината, че ракетата е прехвърлена и използвана.

Признанието, че ATACMS са в украински ръце и вече се използват, идва след месеци на секретност около решението на Байдън да изпрати оръжия с по-голям обсег. Украйна обяви във вторник , че нейните сили са унищожили девет руски хеликоптера, както и друга военна техника, при атака срещу градовете Бердянск и Луганск в окупираната от Русия Източна Украйна.

Украинските специални части рано във вторник удариха две руски военни летища , заявявайки, че успешно са унищожили девет руски военни хеликоптера, противовъздушна ракетна система и склад за боеприпаси.

Нападенията бяха извършени в окупирания Бердянск, южен град в Запорожка област; и на летище в Луганск, окупиран град в Източна Украйна.

Специалните сили също успяха успешно да повредят пистите на летището, каза Украйна, в това, което нарече "Операция Dragonfly".

"Складът за боеприпаси в Бердянск детонира до 4 сутринта. Детонацията в Луганск продължи до 11 часа. Загубите в живата сила на противника възлизат на десетки убити и ранени. Телата все още се изваждат от развалините", се казва в изявление на украинските сили за специални операции.

Байдън предаде решението си да изпрати ракетите по време на среща в Белия дом на 21 септември с украинския президент Володимир Зеленски. Байдън каза, че Украйна ще получи версия на ATACMS, но не вариантът с голям обсег.

Решението идва и след като администрацията е нараснала загриженост относно натрупването на руски войски и оборудване за есенна офанзива, което може да бъде най-голямото руско движение от месеци.

През изминалата седмица руските сили започнаха поредица от предимно неуспешни атаки срещу украински позиции в Авдеевка в източната област Донецк, но бяха отблъснати с големи загуби.

През следващите седмици се очакват още атаки по протежение на стотици километри от украинските фронтови линии, което прави критично Украйна да разполага с ATACMS с по-голям обсег, за да удря летища и складове за боеприпаси, за да притъпи всички руски логистични предимства.

Новината може да сложи край на повече от година критики от страна на проукраински защитници, които твърдяха, че САЩ е трябвало да доставят ATACMS на Украйна много по-рано. Киев искаше ракетите да атакуват по-ефективно руски цели в Украйна и започна кампания за влияние, за да окаже натиск върху администрацията да ги предаде.

Лондон: Русия е започнала координирана офанзива, но без очаквания за успех

Лондон: Русия е започнала координирана офанзива, но без очаквания за успех

Атаката се провежда от множество моторизирани батальони