Много вероятно е Русия да е започнала координирана офанзива по множество оси в източната част на Украйна. Руските сили в Донецк провеждат комбинирана офанзива срещу силно защитения град Авдеевка, който е на фронтовата линия от 2014 г. Украинският контрол върху града е основна пречка пред намеренията на руските сили към по-широката им цел да завземат цялата Донецка област, се казва в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната.

Атаката на Русия вероятно се извършва с множество бронирани батальони, които се опитват да обкръжат града. Това вероятно ще бъде най-значимата настъпателна операция, предприета от Русия поне от януари 2023 г.

Укрепените украински сили вероятно засега задържат настъплението на Русия, която е претърпяла загуби на тежка техника и персонал. Бавният напредък и големите жертви вероятно са предизвикали промяна в съобщенията от Русия от офанзива към "активна отбрана", тъй като успешното прочистване на Авдеевка изглежда все по-малко вероятно в краткосрочен план.

ISW: Русия компенсира бавния напредък с по-интензивни удари

ISW: Русия компенсира бавния напредък с по-интензивни удари

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната