Русия вероятно е разположила части от най-малко две бригади на Централния военен окръг (ЦВО), за да подсили настъпателните операции на силите на Донецката народна република (ДНР) на фронта в Авдеевка. Украински военен наблюдател съобщи на 16 октомври, че три руски бригади са участвали в скорошни атаки срещу Авдеевка заедно с различни разпръснати ДНР елементи, докато руските сили държат 30-а ОМБр на CMD в тактически резерв.

Елементи на CMD, особено на 2-ра CAA, бяха активни по линията Сватове-Креминна доскоро и новосформираната 25-а CAA вероятно ги замести по линията Сватове-Креминна.

Елементите са провеждали основно отбранителни операции по линията Сватове-Креминна през последните няколко месеца и следователно вероятно са имали повече време за почивка и възстановяване, преди да се разположат в по-предизвикателен сектор на фронтовата линия, което отчасти обяснява скорошния напредък на Русия в преди това застоялият участък на фронта Авдеевка.

Руските сили продължиха настъпателните операции в посока Авдeевка на 16 октомври и наскоро постигнаха някои успехи, макар и с относително по-бавни темпове, отколкото при първоначалните атаки. Геолокирани кадри, публикувани на 16 октомври, показват, че руските сили незначително са напреднали покрай пътя E50 на около 3 километра южно от Авдиевка.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отбили общо 22 руски атаки в посока Авдеевка през изминалия ден, значително по-малко от 30-те докладвани атаки на 15 октомври.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руски източници отбелязаха, че руските сили са увеличили интензивността на въздушните и артилерийските удари по селището, за да компенсират бавните наземни маневри, които са усложнени от тежките украински укрепления около Авдеевка.

По време на съвещание за оперативната обстановка в Украйна на 16 октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските сили са подобрили тактическите си позиции в неопределени райони и че руската "активна отбрана" по фронта, включително близо до Авдеевка, забранява украинското настъпление.

На 16 октомври украинските сили продължиха настъпателните операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са провели настъпателни операции в направленията Мелитопол (западна Запорожка област) и Бахмут.

Руски източници твърдят, че украинските сили са извършили атаки близо до Авдеевка и в западните и северозападните покрайнини на Вербове (10 км източно от Роботине или 18 км югозападно от Оригов). Руски източници твърдят, че украинските сили са на 200 до 300 метра от руските позиции западно от Вербове.

Назначеният от Кремъл комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова повтори изявления, в които се признава, че Русия е депортирала милиони украинци — включително 700 000 деца — в Русия от началото на войната на Русия в Украйна, тъй като сделка с посредничеството на Катар върна четири деца от Русия в Украйна. Лвова-Белова твърди в доклад, публикуван на 15 октомври, че Русия е приела около 4,8 милиона украинци, включително 700 000 деца, от февруари 2022 г. и че руските власти са настанили 380 украински сираци в приемни семейства в Русия между април и октомври 2022 г.

Лвова-Белова също се опита да дискредитира информацията за депортирането на украински деца от Русия и вместо това заяви, че украинските власти действат "срещу интересите на децата".

Washington Post съобщи на 16 октомври, че четири деца на възраст от две до седемнадесет години са се върнали или ще се върнат в Украйна от Русия, след като Украйна поиска от Катар да посредничи в преговорите по въпроса. Официален източник каза на The Washington Post, че повече украински деца може да бъдат върнати в бъдеще като част от преговорите с посредничеството на Катар, но процесът е усложнен от това, че Русия е предоставила списък само със стотици украински деца, които в момента са в Русия, докато Украйна е идентифицирала хиляди депортирани деца. Международното хуманитарно право определя принудителното прехвърляне на цивилни на територията на окупационна сила като "депортиране" и ISW продължава да оценява, че руските власти провеждат широкомащабна кампания за депортиране на украинци в Русия.

Washington Post: Русия се съгласи да върне четири депортирани деца в Украйна

Washington Post: Русия се съгласи да върне четири депортирани деца в Украйна

Преговорите са проведени с помощта на Катар

Някои руски блогъри продължават да се оплакват от предполагаемото ограничаване на информацията за руски военни провали. Руски блогър разкритикува неуточнен сътрудник на руския генерал-лейтенант Андрей Сичевой, за когото се твърди, че наскоро е бил освободен от командна позиция за военни провали близо до Бахмут, за това, че е причинил руските сили (вероятно близо до Бахмут) да понесат 1500 жертви през септември 2023 г.

Блогърът също така критикува по-широкото руско военно командване за комуникационни провали и принуждаването на ранения персонал да се върне в битка. Блогърът твърди, че украинските сили са пресекли железопътната линия южно от Бахмут на някои места и се оплака, че само един голям блогър е обсъдил този въпрос, подчертавайки факта, че много блогъри ограничават представянето на негативна информация за руските способности.

Друг блогър, който по-рано твърдеше, че цензурира почти цялата информация, която получава, сега твърди, че оплакванията на първия блогър дават поглед върху 80-90 процента, но въпреки това критикува други руски блогъри, че последователно твърдят че украинската контраофанзива е неуспешна.

В нощта на 15 срещу 16 октомври руските сили нанесоха ракетен и безпилотен удар по тиловите райони на Украйна. Украински военни източници съобщиха, че руските сили са изстреляли пет крилати ракети Х-59, една балистична ракета Искандер в Източна и Южна Украйна и 12 дрона Шахед-131/136 в Западна Украйна.

Съобщава се, че украинската противовъздушна отбрана е унищожила два от Х-59 и 11 дрона Shahed. Украински власти съобщиха за експлозии близо до Миргород, Полтавска област, и в Кировоградска област. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че един удар е унищожил украински комуникационен център на летище Миргород в Полтавска област.

Нова руска процедура, ограничаваща граничните контролно-пропускателни пунктове, които украинците могат да използват, за да влязат в Русия от трети страни, влезе в сила на 16 октомври, като на практика позволява на украинците да влизат в Русия от трети страни само през летище Шереметиево в Москва. Новата процедура позволява само на украинци на възраст 14 и повече години да влизат в Русия от трети страни през ГКПП Лудонка от Латвия и летище Шереметиево в Москва.

Латвия обяви на 12 октомври, че ще затвори своята страна на контролно-пропускателния пункт Лудонка от 16 октомври. ISW по-рано оцени, че Русия е приложила тази нова процедура за преминаване на границата вероятно в отговор на продължаващата загриженост относно сигурността на руските гранични региони.

Новата процедура не се прилага за украинци, влизащи в Русия от окупирани украински територии, или украинци под 14-годишна възраст, пътуващи със законен настойник.

Група руски адвокати изглежда оспорва несигурно създадената от Кремъл обвивка на законност около руската съдебна система, призовавайки за стачка три дни след като руските власти арестуваха четирима адвокати по обвинения в екстремизъм. Група руски адвокати публикува петиция, насърчаваща членовете на руската федерална и регионална адвокатска камара и други публични асоциации на адвокати да стачкуват от всички видове съдебни производства от 25 до 28 октомври в отговор на обичайното сплашване на адвокати в руската съдебна система.

В петицията се посочва, че руските власти често пренебрегват нарушенията на професионалните права на адвокатите и заплашват с насилие срещу тях по "изфабрикувани административни и наказателни обвинения".

Петицията също така твърди, че руските съдии все по-често злоупотребяват с правомощията си и обвиняват служители на руските правоприлагащи органи в извършване на престъпления срещу адвокати. В петицията се посочва, че "сложните методи за преследване на адвокати за тяхната професионална дейност по пресилени административни и наказателни обвинения" са се превърнали в установена практика от руските правоприлагащи органи и съдилища. Тази петиция идва три дни след като руските власти арестуваха четирима адвокати, включително трима от адвокатите на лишения от свобода руски опозиционер Алексей Навални, по обвинения в екстремизъм на 13 октомври.

Готвят затвор и за адвокатите на Навални

Готвят затвор и за адвокатите на Навални

По подозрение за участие в "екстремистка общност"