Американският вестник Washington Post съобщи, че с посредничеството на Катар са проведени преговори за връщането на четири деца на възраст от 2 до 17 години. Две от тях вече са се прибрали при близките си, очаква се скоро и другите две да се върнат.

"Ние приветстваме днешните положителни новини за събирането на децата със семействата им в Украйна благодарение на посредническите усилия на Катар", цитира WP думите на държавния министър за международното сътрудничество на Катар Лолва Ал-Катер.

В понеделник президентският комисар по правата на детето в Русия Мария Львова-Белова каза, че в момента в Русия, съвместно с Международния комитет на Червения кръст, се обработват 32 искания за връщане на украински деца в родината им.

Тя твърди, че "няма десетки, още по-малко стотици хиляди деца, депортирани и задържани в Русия".

"След месец или два обикновено е възможно да се постигне съгласие по всички въпроси. Като част от взаимодействието с украинската страна руско-латвийската и руско-естонската граница най-често се използват за събиране на семействата", каза Лвова-Белова.

Според нея към днешна дата с участието на службата на омбудсмана 35 деца от 24 семейства са се събрали с роднините си в Украйна и в други страни.

На 17 март тази година Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и Мария Львова-Белова по обвинения в незаконно депортиране и прехвърляне на деца от окупираните територии на Украйна в Русия.

С многоетапен механизъм Украйна връща депортирани деца

С многоетапен механизъм Украйна връща депортирани деца

Киев има данни за 386 украинчета, осиновени в Русия