Следователи претърсиха домовете на трима адвокати на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални по подозрение за участие в "екстремистка общност", каза един от близките съюзници на Навални в социалните медии в петък.

Иван Жданов каза, че разследванията на адвокатите Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липцер са част от кампания за по-нататъшна изолация на Навални, който е затворен в наказателна колония във Владимирска област, източно от Москва.

Навални трябва да бъде преместен в друга колония със "специален режим", след като беше осъден през август по редица обвинения, свързани с "екстремистка" дейност и осъден на допълнителни 19 години. Той вече излежава деветгодишна присъда за нарушения на условно освобождаване, измама и неуважение към съда. Според него обвиненията са политически мотивирани. След задържането му през 2021 г. опозиционния лидер е държан в отдалечена наказателна колония.

Въпреки престоя си в затвора от 2021 г., Навални успява да поддържа активно присъствие в социалните медии чрез своите адвокати.

Друг съюзник на Навални, Леонид Волков, публикува на X, че тримата адвокати са изправени пред до шест години затвор, ако бъдат признати за виновни в принадлежност към екстремистка група, "само защото са били адвокати на Навални".

"Това е акт на сплашване с ясното намерение да се засили изолацията на Навални от външния свят", каза Волков.

"Навални ще бъде преместен в наказателното заведение за "специална сигурност" скоро заради новата си 19-годишна присъда за "екстремизъм". Но адвокатите му няма да могат да го посетят там или дори да разберат местонахождението му, ако те самите са заключени. Ужасяващо", добави Волков.

Навални в единична килия за 12 месеца заради своята "непоправимост"

Навални в единична килия за 12 месеца заради своята "непоправимост"

Руските власти възпитават „непоправимия“ Навални