Руският апелативен съд потвърди във вторник присъдата на задържания руски опозиционен лидер Алексей Навални от 19 години затвор по делото за екстремизъм, съобщава ТАСС.

"Съдът разгледа жалбата на защитата на Алексей Навални и Даниел Холодни и реши да остави решението на първата инстанция непроменено, а жалбата на защитата на осъдените не беше удовлетворена", обяви съдията решението.

В съответствие с решението на съда, времето, което Навални вече е прекарал в ареста, ще бъде зачетено към общата присъда - един ден за един ден.

Разглеждането на жалбата се проведе при закрити врата заради писмо, изпратено до съда от Министерството на вътрешните работи, с което се посочва, че поддръжниците на Навални ще организират провокации по време на съдебното заседание.

Навални участва в съдебното заседание чрез видеовръзка от поправителна колония.

След решението на апелативния съд присъдата на Навални влезе в сила. Това означава, че скоро той ще бъде преместен в колония със специален режим. Засега той се намира в колония със строг режим в село Мелехово, Владимирска област.

Сътрудник на Навални осъден за екстремизъм в Русия

Сътрудник на Навални осъден за екстремизъм в Русия

Даниел Холодни, телевизионен техник, работещ за канала в YouTube на задържания руски опозиционен лидер

Припомняме, че през август Даниел Холодни, телевизионен техник, работещ за канала в YouTube на задържания руски опозиционен лидер, беше признат за виновен в организирането на екстремистка група.

Холодни беше съден заедно с Навални в наказателната колония в Мелехово, източно от Москва.

В изявление в навечерието на присъдите срещу двамата мъже Навални описа 25-годишния Холодни като "вдъхновение", като каза, че е отказал много предложения да бъде освободен в замяна на свидетелства срещу други.

"Холодни е ярък, весел, не губи присъствие на духа. Най-важното е, че той разбира защо е измислен този процес, но не му позволява да го сплаши или да пречупи волята му. Бъдете като него", добави Навални в съобщение до привържениците си.

Увеличиха присъдата на Навални с 19 години

Увеличиха присъдата на Навални с 19 години

Той бе признат за виновен в създаване и финансиране на екстремистка организация и дейност

Преди това, самият Навални получи още 19 години затвор по време на процес в отдалечена наказателна колония. Той бе признат за виновен в създаване и финансиране на екстремистка организация и дейност.

Той вече излежава деветгодишна присъда за нарушения на условно освобождаване, измама и неуважение към съда. Според него обвиненията са политически мотивирани. След задържането му през 2021 г. опозиционния лидер е държан в отдалечена наказателна колония.

Държавното обвинение призова за 20-годишна присъда за Навални в още по-рестриктивна "колония със специален режим". Самият Навални по-рано изрази предположение, че ще получи "сталинистка присъда", целяща да изплаши други потенциални дисиденти.

Повече от десетилетие Навални се опитваше да разобличи корупцията в сърцето на руската власт.

Подоляк за присъдата на Навални: Путин като страхливец унижава противниците си

Подоляк за присъдата на Навални: Путин като страхливец унижава противниците си

Призова руснаците да протестират

През 2020 г. той беше отровен в Сибир. След като се възстанови от опита за убийство Навални се върна в Русия през 2021 г. въпреки предупрежденията, че може да бъде арестуван. Той беше задържан веднага след пристигането си на московското летище Внуково.

"Всъщност, по принцип, това е кулминацията на режима на Путин. Еволюционно той тръгна по този път, той наистина харесва такива канибалски изречения. Искаме да имаме време да развалим всички от това дъно".

Така коментира през август съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк делото срещу известния руски опозиционер.

Той призова да се подкрепят въоръжените протести в регионите на Руската федерация.

Канада включи през август в санкционния си списък длъжностни лица, замесени в репресиите срещу опозиционерите Навални и Владимир Кара-Мурза.