Намиращият се в затвора руски опозиционен политик Алексей Навални заяви, че очаква да получи "сталинска" присъда, удължаваща настоящата му с още около 18 години, цитира думите му Ройтерс.

Навални, който е най-яростният вътрешен критик на президента Владимир Путин, направи прогнозата в навечерието на съдебно заседание, на което ще бъдат произнесени присъди по редица нови обвинения срещу него, свързани с предполагаема екстремистка дейност.

"Ще бъде дълга присъда. Това, което се нарича "сталинистка", каза Навални, който е на 47 години. Той успява да публикува в социалните медии чрез своите поддръжници и адвокати.

Прокурорите поискаха допълнителни 20 години въз основа на новите обвинения. Навални каза, че строгостта на присъдата има за цел да шокира и сплаши руснаците, но ги призова да не се подчиняват.

"Когато бъде обявена присъдата, моля, помислете само за едно, наистина важно нещо - "Kакво друго мога да направя аз лично, за да се противопоставя? Да попреча на злодеите и крадците в Кремъл да унищожат моята страна и моето бъдеще? Какво мога да направя, претегляйки всички рисковете и като се вземат предвид всички обстоятелства?" каза той в посланието си към своите привърженици.

Навални вече излежава присъди от общо 11 и половина години за измама и по други обвинения, които според него са фалшиви, а политическото му движение е обявено за незаконно и "екстремистко".

Кремъл, който държи никога да не споменава името на Навални, отрича да го преследва и заяви, че дори там не следят случая.

Върховният съд на Русия отхвърли жалбата на Навални за условията в затвора

Върховният съд на Русия отхвърли жалбата на Навални за условията в затвора

Не са му предоставени лист и химикалка