Върховният съд на Русия отхвърли в четвъртък жалбата на руския опозиционен лидер Алексей Навални срещу отказа в затвора да му предоставят оборудване за писане, пише "Ройтерс".

В жалбата му се твърди, че властите нямат право да отказват да му предоставят писалка и хартия, които се предоставят на всички затворници, само защото е бил в наказателна килия без маса или защото в затворническия му график няма място за писане.

"Не искам допълнителна храна, не искам коледна елха да ми бъде поставена в килията... говорим за основното човешко право да имаш химикал в килията и лист хартия за да можеш да напишеш писмо (или жалба) до съда", каза Навални на съдията, цитиран от Mediazona.

"За да ми извадят кутия кафе от нещата и да я донесат в килията, трябва да напиша молба", добавя той.

Жалбата на Навални премина през редица по-долни съдилища, преди да бъде окончателно отхвърлена от Върховния съд.

Навални излежава над 11-годишна присъда за измама и други обвинения, които той отрича. Също така е съден за множество други престъпления, които могат да го държат в затвора още десетилетия.

Прекарал е голяма част от времето си в наказателната колония, в изолация за предполагаеми нарушения на правилата на затвора. Въпреки това многократно е оспорвал затворническия режим.

Навални с нова агитационна кампания: Против войната и против Путин

Навални с нова агитационна кампания: Против войната и против Путин

Нищо подобно не било правено досега