В деня на първото съдебно заседание по делото за "екстремизъм" Алексей Навални обяви началото на "нова кампания срещу войната и срещу Путин", съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Днес започва още един съдебен процес, който значително ще увеличи присъдата ми. Но аз искам да използвам този ден, не за да събуждам съчувствие към себе си и към други политически затворници. Искам да призова всички към действие и да използвам този ден, за да обявя нашия нов, много важен проект", написа той в "Туитър".

"Ще проведем кампания срещу войната. И срещу Путин. Точно така. Дълга, упорита, изтощителна, но фундаментално важна кампания, в която ще настроим хората срещу войната", написа Навални.

Както беше съобщено, "машината за кампанията", която се създава, ще бъде система, която позволява на участниците в кампанията да се присъединят към нея в удобно време от всяко място и, като запазват анонимност, ако желаят, да се свързват с избирателите в Русия чрез гласово или текстово съобщение.

"Системата трябва да е много гъвкава и да има качества, които изглеждат взаимно изключващи се. Трябва да е удобна за ползване база за контакти, но така направена, че принципно да не може да изтече информацията и да стане източник на проблеми за хората."

"Предстои много техническа работа. Нищо подобно досега не е създавано", каза Алексей Навални, като покани да участват в проекта ИТ специалисти, маркетолози, социолози, политолози и дарители, които са готови да подкрепят финансово това начинание.

Навални беше изправен пред съда по дело за "екстремизъм". Процесът беше закрит за медиите.

ЕСПЧ: Русия нарушава правата на Навални, отказвайки да разследва отравянето му

ЕСПЧ: Русия нарушава правата на Навални, отказвайки да разследва отравянето му

Москва вече не признава решенията на този съд