Руският опозиционен лидер Алексей Навални може да бъде осъден на допълнителни 30 години затвор, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че спрямо него е образувано "абсурдно" по негови думи дело за тероризъм.

Навални - бивш адвокат, който стана известен преди повече от десетилетие с критики към елита на руския президен Владимир Путин и твърдения за мащабна корупция, излежава комбинирани присъди от 11,5 години лишаване от свобода за измама и неуважение към съда. Той самият твърди, че обвиненията са скалъпени, за да го накара да замълчи.

Днес Навални се яви в московски съд чрез видеовръзка като част от дело за екстремизъм.

"Те отправиха абсурдни обвинения, съгласно които ме грозят 30 години затвор", посочи той в изявление, публикувано в социалните мрежи от негови поддръжници.

Нови обвинения може да бъдат повдигнати на Навални

Нови обвинения може да бъдат повдигнати на Навални

След провокация със затворник с лоша хигиена

"Опитът за провеждане на процеса при закрити врата цели не просто да ми попречат да се запозная със случая, но и никой да не разбере за него", допълни той.

Според Навални е абсурдно да се твърди, че е извършил тероризъм, докато е бил в затвора. Той посочи, че делото ще бъде гледано от военен съд.

Навални спечели възхищението на руската опозиция с доброволното си завръщане в Русия през 2021 г. от Германия, където беше лекуван след опит да бъде отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир.

Навални твърди, че е бил отровен в Сибир през август 2020 г. От своя страна Кремъл отрича да е замесен в случая.

Поддръжниците на Навални го представят като руския Нелсън Мандела, който един ден ще излезе от затвора, за да застане начело на страната си.

Навални обяви, че няма да спре да се бори и от затвора

Навални обяви, че няма да спре да се бори и от затвора

За втората годишнина от 9-годишната си присъда

Руските власти пък считат него и поддръжниците му за екстремисти с връзки с ЦРУ на Съединените щати, които се опитват да дестабилизират Русия. Те забраниха движението му и принудиха голяма част от последователите му да избягат в чужбина. Неговите агитационни организации са забранени в Русия като "екстремистки".

Този месец руски следователи официално свързаха поддръжниците на Навални с убийството на Владлен Татарски - популярен военен блогър и поддръжник на военната кампания на Русия в Украйна, който беше убит при бомбен атентат в Санкт Петербург. Сподвижниците на Навални отрекоха да имат връзка с убийството.

Отделно, също днес руски следователи съобщиха, че 11 души са обявени за международно издирване по случай, свързан с Навални.