Лефортовският съд в Москва осъди Алексей Навални на девет години колония със строг режим, признавайки го за виновен по ново дело за измама и обида на съдия и го глобиха 1,2 милиона рубли (20 500 лв), предаде кореспондент на ТАСС.

Навални е извършил измама - кражба на чуждо имущество от организирана група, заяви съдия Маргарита Котова. Тя прочете присъдата, постановена на изнесено заседание на съда в наказателната колония, където най-отявленият критик на Путин излежава друга присъда от 2,5 години.

Наказанието за Навални е наложено, като се вземе предвид фактът, че той е имал предишни присъди по дело за измама и клевета срещу ветеран от войната. Присъдата на съда все още не е влязла в сила и може да се обжалва пред въззивната инстанция.

Навални зове руснаците за ежедневни протести срещу своя "луд цар" Путин

Навални зове руснаците за ежедневни протести срещу своя "луд цар" Путин

Нека не се превръщаме в уплашени мълчаливи хора, призовава опозиционерът

През февруари миналата година Навални беше осъден на 2,5 години затвор по дело за измама, което нарича скалъпено и политическо. Той излежава присъдата си в наказателна колония в Покров, недалеч от Москва. Именно там започна и новият процес срещу него.

В началото на този месец стана ясно, че опозиционерът е обвинен и в злоупотреба с над 4,7 милиона долара дарения за неговите организации - престъпление, което се наказва в Русия с до 10 години затвор.

Защитата ще обжалва присъдата на Навални. "Настояваме за невинността на Навални и ще обжалваме пред апелативния съд днешната обвинителна присъда", каза адвокат Олга Михайлова.