Държавното обвинение е поискало Алексей Навални, който излежава в момента деветгодишна присъда по дело за измама, да бъде осъден на 20 години затвор по друго "екстремистко" дело. Самият Навални заяви, че може да бъде осъден на 30 години затвор.

Екипът на Навални съобщи, че поисканата присъда е 20 години в колония със специален режим. Присъдата ще бъде обявена на 4 август. За другия обвиняем по делото - бившия технически директор на YouTube канала "Навални LIVE" Даниил Холодни - прокурорът поиска 10 години в колония с общ режим.

Във вторник Навални съобщи, че процесът, който започна преди месец и веднага беше закрит за обществеността и журналистите, е към своя край: "Остават само дебатите, последната дума и присъдата".

Опозиционният активист бе съден от Московския градски съд при мобилни заседания в колония с повишена сигурност във Владимирска област. Ако се съди по картата на делото, 16 мобилни заседания са проведени в закрит режим.

През цялото време се получаваше само откъслечна информация за това как е протичал процесът. Политикът благодари на свидетелите на защитата, които говориха по време на процеса чрез видеовръзка, включително на Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза, които излежават също присъдите си в колонии, както и на колежката му от Уфа Лилия Чанишева, която тази година беше осъдена по дело за организиране на "екстремистка общност".

Освен това Навални публикува някои от доказателствата на прокуратурата в социалните мрежи. Сред тях например бяха текстът на песента на рапъра Моргенщерн "Навални леха" и удостоверение за използване на портфейл за криптовалута, чието име съдържа обида срещу президента Владимир Путин.

В "екстремисткото дело" Навални е обвинен по седем члена от руския Наказателен кодекс, най-сериозният от които е създаване на екстремистка общност. Руските власти смятат, че Фондът за борба с корупцията (ФБК, признат за екстремистка организация в Русия и забранен) е "екстремистка общност".

Освен това опозиционерът е обвинен в призоваване към екстремизъм, участие в екстремистки дейности, създаване на неправителствена организация, която нарушава правата на гражданите, финансиране на екстремизъм, въвличане на непълнолетни в опасни действия и реабилитиране на нацизма.

През април Навални заяви, че от делото за създаване на екстремистка общност е отделено друго дело за тероризъм. В този случай, както отбеляза политикът, той ще бъде съден от военен съд и както предполага го очаква "очевидно доживотен затвор".