От доклада на украинския Генерален щаб в понеделник сутринта става ясно, че през последните 24 часа руската армия е продължила да атакува интензивно в района на Авдеевка и в други две направления на източния фронт, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Украинският генерален щаб твърди, че през изминалото денонощие украинските въоръжени сили са отбили "повече от 15 атаки" на противника във всеки от тези три района: Авдеевка, Купянск и Маринка.

Освен това, както пишат авторите на доклада, руснаците са атакували както близо до Бахмут, така и на южния фронт - близо до селата Приютное и Роботине.

Всички атаки, според Генералния щаб, са отбити и съответно няма съществени изменения на фронтовата линия през последното денонощие.

 ISW: Русия постоянно и съзнателно прикрива незадоволителния напредък в Украйна

ISW: Русия постоянно и съзнателно прикрива незадоволителния напредък в Украйна

Определянето от Путин на руските настъпателни операции като "активна отбрана", вместо "активни бойни действия"

През нощта на 16 октомври руските войски атакуваха с ракети южните и източните райони на Украйна и пуснаха ударни дронове в различни направления, по-специално в западната част на страната, съобщиха украинските военновъздушни сили.

Общо е регистрирано използването на една балистична ракета "Искандер М", пет управляеми авиационни ракети Х-59 и 12 ударни дрона "Шахед-136/131".

От тях, според украинското командване, са унищожени 2 ракети Х-59 и 11 управляеми дрона "Шахед-136/131".

Киев твърди за обезвредени над 700 000 експлозиви

Киев твърди за обезвредени над 700 000 експлозиви

Повече от 152 000 хектара вече са проверени