Според външните министри на Индия и Пакистан 2007 година ще бъде „повратен момент" за решаването на конфликта между двете държави, свързан със спорната област Кашмир.

Индийският първи дипломат Шив Шанкар Менон и неговият пакистански колега - Риаз Мохамад Кан вече втори ден водят разговори в Исламабад, съобщава АП.

Състоящата се среща отбелязва началото на четвърти етап от преговорите между Индия и Пакистан, които продължават вече трета година.

Според Риаз Кан двете държави трябва да постигнат споразумение за проблемите, които ги разделят.

Той допълни, че честването на 60 години от признаването на независимостта на Пакистан и Индия трябва да е отправна точка за отварянето на нова страница в отношенията между двете държави. 

Освен външния министър на Индия в Исламабад на посещение бе и индийският заместник-министър на търговията и индустрията. Той се срещна с пакистанския премиер и с първия дипломат на Исламабад, като подчерта, че двете страни имат политическата воля да постигнат напредък в решаването на конфликта.

От АП коментират, че преговорите в Исламабад се организират след бомбения атентат на 18 февруари, когато 68 души загинаха във влак, пътуващ за Пакистан.

Междувременно стана ясно, че двама души са били арестувани в Индия по подозрение в участие в атентата. Разследването сочи, че двамата задържани са знаели за съществуването на куфарите, в които били поставени бомбите.

Според индийнската информационна агенция двамата мъже са управители на магазини за чанти. Единият от тях е пакистанец на име Хузаифа, а другият - индиец на име Пунам Синг Такур.