Индия вече била в състояние да "унищожи" Пакистан за по-малко от 10 дни в каквато и да е нова война със своя най-голям враг. Това обяви индийският премиер Нарендра Моди, цитиран от "Франс прес".

Разполагащите с ядрени оръжия съседни страни водиха три войни, а през февруари миналата година бяха на ръба на четвърта, като Индия извърши въздушни удари, предизвикани от нападение срещу индийски войници в спорната област Кашмир.

Моди е подложен на натиск след продължаващи от седмици протести срещу нов закон за гражданството, забавящата се икономика и перспективата от загуба в местните избори в Ню Делхи следващия месец.

"Пакистан вече загуби три войни. На въоръжените ни сили няма да отнеме повече от 7-10 дни за унищожаването на Пакистан", настоя Моди в реч пред военнослужещи.

Неговите коментари следват миналогодишния инцидент, когато индийски изтребител беше свален от Исламабад след рядка въздушна битка.

Носейки бейзболна шапка на Националния кадетски корпус по време на събитието в столицата, Моди настоял, че новата сила на Индия била благодарение на "младежко мислене".