Индийският регулатор на конкуренцията глоби Google с 9 милиарда рупии ($113 милиона) за антиконкурентни практики. Това е второ подобно наказание, наложено за по-малко от седмица, информира БиБиСи.

Регулаторът обвини Google, че "злоупотребява" с господстващата си позиция в магазина за приложения, за да принуди разработчиците на приложения да използват системата за плащане в приложението. Той поиска от технологичния гигант да не ограничава разработчиците на приложения да използват услуги за фактуриране или плащане от трети страни.

Регулаторът поиска от Google да приеме осем корекции или корекции на операциите в рамките на три месеца, включително да не ограничава "разработчиците на приложения да използват услуги за фактуриране/обработване на плащания на трети страни, или за покупки в приложението, или за закупуване на приложения.

"Като поддържа ниски разходи, нашият модел задвижи дигиталната трансформация на Индия и разшири достъпа за стотици милиони индийци", каза говорител на Google пред BBC.

Технологичният гигант разглежда обвиненията.

Индийските власти глобиха Google с $161 млн. за нечестни практики

Индийските власти глобиха Google с $161 млн. за нечестни практики

Причината е, че технологичният гигант е използвал платформата си Android за доминиране на пазара