Индийските власти глобиха Google с 13 милиарда рупии (161 милиона долара). Причината е, че технологичният гигант е използвал платформата си Android за доминиране на пазара, съобщава БиБиСи.

Регулаторът на конкуренцията в страната обвини Google, че е сключил "едностранни споразумения" с производителите на смартфони, за да гарантира доминирането на своите приложения. Той нареди на Google да престане и да се откаже от подобни практики.

Комисията по конкуренцията на Индия (CCI) заяви, че Google злоупотребява с лицензирането на своята операционна система Android за набор от смартфони, уеб търсения, сърфиране и видео хостинг услуги. В изявлението се казва, че Google влиза в принудителни споразумения с играчи в пространството, за да гарантира, че неговият пакет от приложения като Google Chrome, YouTube, Google Maps и други се използват.

В изявлението се добавя, че тази практика задушава конкуренцията и дава на Google непрекъснат достъп до потребителски данни и доходоносни рекламни възможности.

CCI също поиска от Google да не принуждава производителите на устройства да инсталират предварително нейните приложения и че трябва да позволи на производителите и потребителите да инсталират приложения по свой избор по време на първоначалната настройка на устройството.

Разследването започна през 2019 г. след оплаквания от потребители на смартфони с Android.

Случаят е подобен на този, с който Google се сблъска в Европа, където регулаторите наложиха глоба от 5 милиарда долара на компанията за използване на нейната операционна система Android, за да получи несправедливо предимство на пазара.

Google ще плаща рекордна глоба на ЕС след знаково съдебно решение

Google ще плаща рекордна глоба на ЕС след знаково съдебно решение

Търсачката е давала незаконно предимство на своя услуга