Европейската комисия е била права да наложи глоба на Google за нарушение на антитръстовите правила през 2017 г. Това постанови Общият съд на ЕС в знаково решение за антитръстовата политика на съюза, предаде CNBC.

През 2017 г. ЕК обвини Google в злоупотреба с господстващо положение при онлайн търсенето, защото е давала незаконно предимство на своя услуга за сравняване на цени. На компанията беше наложена и рекордна глоба от 2,42 млрд. евро за нарушаване на антитръстовите правила.

Русия налага нова солена глоба на Google

Русия налага нова солена глоба на Google

Технологичният гигант ще бъде санкциониран с до 20% от годишните си руски приходи

"Общият съд констатира, че като е облагодетелствала услугата си за сравнително пазаруване на общите си страници с резултати чрез по-благоприятно показване и позициониране, а същевременно е изместила резултатите от конкурентни услуги за сравняване на тези страници чрез алгоритми за класиране, Google се е отклонила от правилата за конкуренцията по същество", посочва се в прессъобщение до медиите в сряда.

Освен това съдът потвърди и глобата в размер на 2,42 млрд. евро. "Общият съд приключва анализа си, като констатира, че размерът на имуществената санкция, наложена на Google, трябва да бъде потвърден", допълва съобщението.

Франция глоби Google с $268 млн. за нарушения на антитръст законодателство

Франция глоби Google с $268 млн. за нарушения на антитръст законодателство

Google не оспорва фактите по делото

Това не е първият случай, в който Общият съд на ЕС се произнася по антитръстово дело, заведено от Европейската комисия и насочено срещу технологичен гигант.

През юли 2020 г. съдът постанови, че ЕК не е успяла да докаже, че ирландското правителство е предоставило данъчно предимство на Apple - това се случи, след като през 2016 г. Комисията нареди на Ирландия да удържи 13 млрд. евро от производителя на iPhone.