Френският орган за защита на конкуренцията обяви в понеделник, че е наложил глоба на Google на Alphabet Inc. от 268 милиона долара (220 милиона евро) за "злоупотреба с господстващото си положение на пазара за рекламни сървъри за издатели на уебсайтове и мобилни приложения".

Регулаторът заяви, че Google е предоставил преференциално третиране на собствените си технологии под марката Google Ad Manager, причинявайки неблагоприятно положение на конкурентите на компанията и други издатели.

Регулаторът отбеляза, че Google не оспорва фактите по делото, повдигнато срещу него, заявявайки, че технологичният гигант предлага да прекрати разпоредби, които благоприятстват тяхната платформа и допълнителни ангажименти за подобряване на оперативната съвместимост с рекламни сървъри на трети страни.

"Решението, санкциониращо Google, има много специално значение, защото това е първото решение в света, което разглежда сложни алгоритмични процеси, търгове, чрез които работи онлайн позициониращата реклама. Тази санкция и тези ангажименти ще дадат възможност да се възстановят равни условия за всички играчи и способността на издателите да се възползват максимално от рекламното си пространство", коментира Изабел де Силва, председател на регулатора. 

Германия разследва Google за нелоялна конкуренция

Германия разследва Google за нелоялна конкуренция

Колкото и да е привлекателно сътрудничеството с Google то не трябва да води до дискриминация