В Индия почетоха паметта на хората, загинали в координираните атаки на обекти в Мумбай през 2008г, съобщи БиБиСи. Тогава загинаха 166 човека.

Командоси маршируваха по улиците на града, а вътрешният министър Палапан Чидамбарам поднесе венец на паметника на загиналите служители на реда. Премиерът Манмохан Синг обеща, че ще бъдат удвоени усилията виновните за престъплението да бъдат изправени пред съда.

Близките и роднините на загиналите отбелязаха деня с молитви и мирни шествия.

60-часовата атака порази луксозни хотели, основната гара в града и еврейски културен център.

Междувременно Индия порица Пакистан заради забавянето на съдебните процеси срещу ръководителите на терористична група.

Мерките за сигурност в Мумбай бяха усилени, като, по думите на началника на полицията, служители на звеното за борба с тероризма са били разположени в града. „Главната цел е да поднесем своята почит към мъченически загиналите и да гарантираме, че хората са в безопасност", заяви комисар Ражниш Сет.

Новите екипи от командоси и полицаи участваха в парада, който започна при хотел „Оберой Тридент", една от целите на терористите. Модерни оръжия и превозни средства, с които се е снабдила мумбайската полиция след атаките, бяха показани пред събралото се множество.

Пред погледа на семействата на жертвите, Чидамбарам поднесе венец на паметника на загиналите, след което беше запазена минута мълчание.

В Делхи премиерът Манмохан Синг излезе с изявление, в което настоява терористите да бъдат наказани. „В този ден на почит, ние приветстваме смелостта, единството и решителността на жителите на Мумбай, както и смелите и себеотрицателните действия на хората в униформа по време на атаката", заяви Синг, който подчерта, че страната му няма да се поддаде на натиска.

Този дух и сила на духа на индийците ще победи тези сили, които заплашват обществото и начина ни на живот", се казва още в изявлението.

Въпреки, че туризмът в региона пострада от атаката, туроператорите твърдят, че чужденците не просто се завръщат в града, но и достигат рекордни количества.

По време на посещението си в Индия през този месец, американският президент Барак Обама посети Мумбай и остана в един от луксозните хотели, щурмувани от терористите - „Тадж Палас". Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че американците стоят напълно зад индийския народ.

Деветима от нападателите загинаха при битките със силите на реда. Единственият оцелял, пакистанецът Мохамед Аймал Касаб, беше осъден на смърт през май. Седем други, свързани с организацията „Лашкар-е-Таиба", бяха разследвани в Пакистан, но не са стигнали до съд.