Като противовес на западното ембарго Индия продължава да внася руски петрол. В същото време в индийската позиция се появяват редица нови и интересни черти, подкрепящи плановете на Ню Делхи и подчертаващи независима линия на Индия по отношение на политиката на Запада. Очевидно това се обуславя не на последно място и от засилената международна роля на страната, която поема ротационното председателство на Г-20 през 2023 г, съобщава японската телевизионна компания NHK.

Вниманието на експерти и наблюдатели беше привлечено от все по-активното обяснение от страна на Индия на мащабните покупки на руски петрол със загриженост за интересите на развиващите се и бедните страни по света. Ню Делхи твърди, че недостигът на руски петрол на световния пазар рязко ще повиши цените му, което ще удари предимно страните от Глобалния юг. По този начин, придобивайки руски петрол на изгодна цена, Индия се позиционира като "защитник на бедните страни".

Второ, Индия си спомни, че е била страна, приятелски настроена към Русия от времето на Студената война и е получила произведени в Русия оръжия, когато Западът, и преди всичко Съединените щати, избягваха по всякакъв възможен начин оръжейни доставки за Делхи, тайно въоръжавайки Пакистан.

В Ню Делхи се говори, че в исторически план Индия все още изпитва известно недоверие към Европа и Съединените щати, отчасти поради дългата история на британското колониално управление. Тези настроения са широко разпространени в индийското общество и е доста трудно то да се освободи от тях.

Русия поиска от Индия над 500 артикула за ключови сектори

Русия поиска от Индия над 500 артикула за ключови сектори

Западните санкции задъхват промишлеността на страната

Друга теза, използвана от Ню Делхи, е, че Западът не може да обвинява Индия, че внася руски петрол, докато все още внася суров петрол и природен газ от Русия. В същото време индийците се позовават на редица изключения в западния пакет от санкции срещу Кремъл и посочват, че руски петрол все още се доставя дори в САЩ.

На Запад си задават въпроса дали антируските санкции ще станат по-малко ефективни поради особеното положение на Индия? И отговарят утвърдително. Наистина има такива опасения. Някои експерти от Г-7 обаче стигат до парадоксално заключение: мащабният внос на руски петрол от Индия допринася за по-малката волатилност на световния петролен пазар. В края на краищата, ако руският петрол изобщо спре да тече към него, тогава същата Индия ще "застане на опашка" за него на други пазари, като по този начин ще тласне световните цени нагоре.

В същото време западното ембарго играе в ръцете на Индия, като й позволява да си осигури значителни отстъпки за петрола, който получава от Русия.

Много западни и японски експерти признават, че макар дипломатическата позиция на Индия да изглежда безпринципна, тя е напълно оправдана. Делхи демонстрира, че е против войната, не взема страната нито на Запада, нито на Русия. Индия е самодостатъчна и търси практически ползи и от двете страни.

Европа, Съединените щати и Япония изглежда трябва да признаят тази позиция и да разберат, че предвид подходите на такива гигантски държави в света като Индия, Китай, Бразилия, Южна Африка и други, пълното прилагане на петролното ембарго на Г-7 срещу Русия ще бъде много трудна задача за Запада.

Г-7 постави тавана на руския петрол от $60 за барел

Г-7 постави тавана на руския петрол от $60 за барел

Таванът на цените има за цел да намали приходите на Русия от продажба на петрол