Индийските военнослужещи са оценили високо автоматите Калашников АК-203, произвеждани в руско-индийското съвместно предприятие Indo-Russian Rifles Private Limited (IRRPL).

Това заяви в интервю за ТАСС генерал-майор Судхир Кумар Шарма, главен изпълнителен директор и управляващ директор на IRRPL.

"Срещал съм се с повечето от тези командири и войници, които използват тези автомати. И отзивите са изключително положителни. Автоматът "Калашников" е известен със своята надеждност. Това е много надеждно оръжие. И те са много доволни, че дори АК-203 е технологично много напреднал, ергономично много добър", каза той.

Шарма припомни, че на индийските въоръжени сили вече са доставени 35 000 автомата "Калашников". Те са на въоръжение предимно при войниците от северното и източното командване на Индия.

"От нашите поръчки почти 95% от поръчките са от индийската армия, 5% са от военновъздушните и военноморските сили. Така че ние ще предоставим на ВВС и ВМС вероятно следващите АК", каза той.

Индия ще произвежда руски бронебойни снаряди

Индия ще произвежда руски бронебойни снаряди

Снарядите са предназначени за оръдията на танкове Т-72 и Т-90

АК-203 е стандартно оръжие на различни части и формирования, които са разположени в райони за борба с бунтовниците, борба с тероризма и други райони, каза Шарма.

"Аз съм много доволен, много щастлив. Но тук искам и да предупредя, че трябва да сме много внимателни, когато го индентифицираме, че качеството трябва да се поддържа, за да продължи тази обратна връзка. Така че очаквам същата обратна връзка и в края на 100% местно производство", каза той.

Шарма припомни собствената си 36-годишна служба в армията и опита си с руска военна техника.

През юни Индия е внесла рекордно количество руски петрол

През юни Индия е внесла рекордно количество руски петрол

Промяна на пазара

"Използвал съм всякакъв вид руско оборудване. Летял съм на руски хеликоптери. Използвал съм руски оръжия. Това са артилерийски оръдия. Използвал съм руски АК-47. И като офицер от армията мога да ви кажа, че много се гордея с партньорството си с Русия, с това, че използвам техните оръжия", каза той.

Индийският премиер Нарендра Моди обяви създаването на индийско-руско съвместно предприятие за производство на автомати "Калашников" в страната през март 2019 г. Индийско-руското частно дружество Indo-Russian Rifles Private Limited за производство на АК-203 е създадено близо до Корва в окръг Амети в индийския щат Утар Прадеш.

Русия се разбърза да върне на Индия вербуваните ѝ граждани от фронта в Украйна

Русия се разбърза да върне на Индия вербуваните ѝ граждани от фронта в Украйна

Москва е обещала ранното им освобождаване от армията

Съучредители от руска страна са "Рособоронекспорт" и концерн "Калашников" на държавната корпорация "Ростех". Индия стана първата чуждестранна държава, в която се произвежда модификацията АК-203 на автомат "Калашников".

Щурмовият автомат АК-203, конфигуриран за индийските въоръжени сили, беше представен за първи път на международното оръжейно изложение Defexpo India 2020.