Русия се е ангажирала да намери "най-ранното възможно решение" на проблема с индийците, подлъгани да се присъединят към нейната армия и да се бият във войната в Украйна. Това заяви високопоставен рурски дипломат, цитиран от "Ройтерс".

Това бе първи коментар на Москва по въпроса.

Искането на освобождаване на индийците, присъединили се към руската армия, подлъгани от фалшиви обещания, беше ключова тема в разговорите на премиера Нарендра Моди с президента Владимир Путин в Москва тази седмица.

Индийски служител, придружаващ Моди, съобщи, че Русия е обещала ранното им освобождаване.

"Руската армия не се нуждае от индийци, особено тези, които са много малко. Те по никакъв начин не променят ситуацията на бойното поле", заяви Роман Бабушкин, временен шарже д'афер на руското посолство в Индия.

По негови думи, въпреки че повечето индийци, които се бият във войната, са там с"търговски цели", някои са били подмамени да се присъединят от агенти. Той добави, че Индия и Русия са в тясна координация, за да намерят решение на проблема.

Моди: Русия е приятел на Индия в добри и лоши времена

Моди: Русия е приятел на Индия в добри и лоши времена

Отношенията между двете страни се основават на "взаимно доверие и уважение"

Запитан за разследването на Русия, Бабушкин отбеляза, че то трябва да се проведе в Русия и Индия, тъй като участващите агенти се намират предимно в Индия.

Миналата седмица Индия заяви, че за около 30 до 40 индийци, привлечени в Русия от обещанието за доходоносни работни места и възможности за образование, в момента се смята, че се бият в руската армия, а най-малко четирима са били убити в конфликта.

Индия е задържала най-малко четирима души, за които се смята, че са част от национална мрежа за трафик на хора. Десет индийски граждани са били върнати от Русия досега.

Ню Делхи и Москва имат тесни връзки от времето на Съветския съюз, а напоследък Индия купува рекордни количества руски петрол на намалени цени, след като Западът наложи санкции върху руския суров петрол след нахлуването на руските сили в Украйна през февруари 2022 г.

Индия разкри руска мрежа за вербуване на наемници

Индия разкри руска мрежа за вербуване на наемници

Групата привличала индийци във войната с обещания за "доходоносни работни места"

Индия не осъди Русия за конфликта, а вместо това призовава за мир чрез диалог и дипломация.

По време на посещението си обаче Моди използва емоционален език, за да отправи мълчалив укор към Путин, като му каза, че смъртта на невинни деца е болезнена и ужасяваща - ден след смъртоносния удар срещу детска болница в Киев.

Русия заяви, без да предостави доказателства, че украинската противоракетна система е ударила болницата.

Индия призовава Русия да върне вербуваните ѝ граждани

Индия призовава Русия да върне вербуваните ѝ граждани

Двете държави са влезли в активни преговори