Отношенията на Индия с Русия се основават на "взаимно доверие и уважение". Това заяви премиерът Нарендра Моди в Москва, съобщава "Ройтерс".

Той изтъкна, че оценява лидерството на президента Владимир Путин.

Моди направи обръщение към индийската диаспора при първото си посещение в Русия от пет години насам.

Двудневното му посещение съвпада със срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която се очаква акцент да бъде войната в Украйна. Високопоставен служител на индийското външно министерство обаче миналата седмица уточни, че посещението на Моди е част от дългогодишен календар на срещи на върха между двете страни и няма връзка със срещата на Алианса.

"Всеки индиец смята Русия за приятел на Индия в добри и лоши времена", подчерта Моди.

САЩ са загрижени за отношенията Индия-Русия

САЩ са загрижени за отношенията Индия-Русия

След посещението на Моди в Москва

"Ангажиментът на нашите отношения беше тестван многократно и всеки път се оказа много силен", отбеляза той и добави, че цени своя "скъп приятел" Путин за това.

От десетилетия Русия е най-големият доставчик на оръжия за Индия, а Ню Делхи и Москва поддържат тесни връзки още от съветско време.

Западът, особено САЩ, се стреми да заздрави връзките си с Индия като потенциална противотежест на възходящия Китай в региона.

Ню Делхи и Западът обаче заемат различни позиции относно войната на Русия в Украйна.

Вчера Държавният департамент на САЩ изрази загриженост пред Индия относно отношенията ѝ с Русия.

Индия се въздържа от критики към Русия и увеличи покупките си на евтин руски петрол до рекордни нива. Същевременно обаче страната призовава Украйна и Русия да разрешат конфликта си чрез диалог и дипломация.

Индия ще произвежда руски бронебойни снаряди

Индия ще произвежда руски бронебойни снаряди

Снарядите са предназначени за оръдията на танкове Т-72 и Т-90

Путин приветства Моди късно снощи, като поздрави индийския лидер като свой "скъп приятел" и заяви, че е "много щастлив" да го види.

Точно преди Моди да се срещне с Путин най-малко 41 души бяха убити при руски ракетен удар по болница в Киев.

По-късно, когато Моди публикува в социалната мрежа Х снимка, на която е прегърнат с Путин, президентът на Украйна Володмир Зеленски заяви, че е "огромно разочарование и съкрушителен удар върху усилията за мир да видим лидера на най-голямата демокрация в света да прегръща в Москва най-кървавия престъпник в света в такъв ден".

Очаква се Путин и Моди да проведат официални разговори в Кремъл по-късно днес, като се съсредоточат върху по-евтините енергийни доставки и по-дълбоките икономически и стратегически връзки.