Централното бюро за разследване на Индия (CBI) съобщи, че е разкрило мрежа от агенти, които са вербували граждани на страната в руската армия за участие във войната в Украйна под претекст за печеливша работа, пише "Би Би Си".

Агентите са действали чрез социалните мрежи в няколко щата на страната, като според ведомството техни жертви са станали около 35 души.

Изявлението на Централното бюро за разследване последва новината, че двама измамени индийци, заминали за Русия, са загинали във войната. В него се казва, че "доверчивите" млади хора са били привлечени в Русия с обещания за "доходоносни работни места".

По-рано "Би Би Си" успя да говори с мъж от щата Утар Прадеш, който е в Москва. Той каза, че е бил поканен в Русия чрез канал в YouTube, където му обещали работа със заплата от 150 хиляди рупии (1813 долара) на месец. "Не ни беше казано, че сме вербувани в армията", каза източникът пред BBC.

CBI каза, че индийските граждани, докарани в Русия по този начин, са получили военно обучение и след това са изпратени в предни бази в зоната на бойните действия "против техните желания, като по този начин са изложили живота си на сериозна опасност".

Бюрото регистрира дела срещу няколко частни фирми и агенти, предоставящи визови консултантски услуги, и извърши претърсвания в 13 обекта, включително в Мумбай и Делхи. Иззети са пари в брой на обща стойност 5 милиона рупии, "уличаващи документи" и електронни устройства, а няколко души са задържани за разпит.

Министерството на външните работи на Индия по-късно призна, че "няколко индийски граждани са се присъединили към руската армия в помощни роли". Той преговаря с руските власти за тяхното уволнение.

Министерството също така призова "всички индийски граждани да проявяват необходимото внимание и да стоят възможно най-далеч от този конфликт".

Непал изиска от Русия стотици граждани, вербувани да се бият срещу Украйна

Непал изиска от Русия стотици граждани, вербувани да се бият срещу Украйна

Смята се, че руската армия е вербувала повече от 200 непалски граждани да се бият в Украйна и най-малко 14 от тях са загинали там