Непал иска от Русия да изпрати обратно стотици непалски граждани, които са били вербувани да се бият срещу Украйна и да репатрира телата на загиналите в конфликта, заяви в четвъртък първият дипломат на Непал.

Това заяви външният министър на Непал Нараян Пракаш Сауд в интервю за АП. 

Смята се, че руската армия е вербувала повече от 200 непалски граждани да се бият в Украйна и най-малко 14 от тях са загинали там.

"Помолихме Русия незабавно да спре набирането на непалски граждани в тяхната армия, незабавно да върне онези, които вече служат в армията, да репатрира телата на убитите и да лекува и върне тези, които са били ранени в боевете", каза Сауд. "Имаме информация, че петима наши граждани, воювали на страната на руснаците, са в плен от страна на Украйна. Молим руската страна да предприеме инициативи, за да бъдат освободени, каза Сауд. Непал също така търси и парична компенсация от Русия за семействата на тези непалски граждани, които бяха убити в боевете, каза Сауд.

Сред 14-те потвърдени убити непалски граждани Русия заяви, че държи 12 тела. Повечето непалци искат телата на техните починали роднини да бъдат кремирани след религиозни ритуали.

Руските официални лица не са коментирали набирането на чужди граждани за военна служба в Украйна, но медийните съобщения казват, че заедно с Непал руските военни са наели и граждани на Куба.

Непал забрани на гражданите си да работят в Русия и Украйна

Непал забрани на гражданите си да работят в Русия и Украйна

Заради смъртта на непалски войници по време на служба в руската армия

Припомняме, че в началото на януари Непал спря да издава разрешителни на своите граждани да работят в Русия и Украйна до второ нареждане.

До този ход се стигна, след като най-малко 10 непалски войници бяха убити по време на служба в руската армия.

Катманду поиска и тогава от Москва да не набира непалски граждани в руската армия и да обезщети семействата на загиналите.

Непалските войници, наричани гурки, са известни със своята храброст и бойни умения и служат в британската и индийската армия след независимостта на Индия през 1947 г. съгласно споразумение между трите страни. С Русия такова споразумение няма.

Руското законодателство позволява на чужденци да се записват в нейната армия, след като подпишат договор с Министерството на отбраната. През септември кубинските власти арестуваха 17 души във връзка с мрежа за набиране на кубински граждани да се бият за Русия в Украйна.