Куба не е против законното участие на нейни граждани във войната на Русия в Украйна, съобщава държавната агенция РИА в четвъртък, цитирайки кубинския пратеник в Москва, въпреки действията на Хавана срещу трафика на кубинци, за да се бият за Кремъл, пише "Ройтерс".

Миналата седмица кубинските власти съобщиха, че са арестували 17 души по обвинения, свързани с група трафиканти на хора, за които се твърди, че са примамили млади кубински мъже да служат в руската армия в Украйна.

Кубинският посланик в Москва Хулио Антонио Гармендия Пеня каза, че арестуваните, всички кубински граждани, са участвали в незаконни дейности и са нарушили закона. 

"Нямаме нищо против кубинци, които просто искат да подпишат договор и да участват законно с руската армия в тази операция. Но ние сме против незаконността и тези операции, които нямат нищо общо с правната сфера", цитира РИА думите на посланика .

Той не каза дали Куба също ще е спокойна за своите граждани, които се бият на страната на Украйна във войната, която сега е в 19-ия месец.

Министерството на външните работи на Куба заяви миналата седмица, че мрежата за трафик на хора, срещу която властите сега работят за "неутрализиране и разрушаване", е действала от Русия, "за да включи кубински граждани, живеещи там и дори някои от Куба, във военните сили, участващи във военни операции в Украйна" .

Руското министерство на отбраната не отговори на запитване на "Ройтерс" за коментар по въпроса.

Русия, която има силни политически връзки с комунистическа Куба, отдавна е важна дестинация за кубинските мигранти, които се стремят да избягат от икономическата стагнация у дома.

Миналата година руският президент Владимир Путин подписа указ, позволяващ на чужденци, записващи се за служба в руската армия, да получат гражданство по бърза процедура.

Куба отрича всякакво участие във войната в Украйна и заявява, че отхвърля използването на свои граждани като наемници.

Куба арестува 17 души, вербували в полза на Русия

Куба арестува 17 души, вербували в полза на Русия

Кубинските власти разбиха мрежа, чиито участници са принуждавали кубински граждани да се бият в Украйна