Кубинските власти обявиха ареста на 17 души, за които се предполага, че са свързани с престъпна мрежа, набирала кубинци за руската армия, предава "Ройтерс".

Тази седмица кубинските власти съобщиха за разкриването на мрежа, чиито участници са принуждавали кубински граждани да се бият в Украйна на страната на Русия. Тогава от кубинското министерство на вътрешните работи заявиха, че работят по "неутрализиране и ликвидиране" на групата.

"В резултат на разследването досега са арестувани 17 души, включително организаторът на тази дейност", цитира агенцията изявление на полковник от министерството Сесар Родригес, направено по телевизията.

Родригес не назова имената на арестуваните, но отбеляза, че лидерът на групата е разчитал на двама души, живеещи на острова, за да вербуват кубинци за участие в боевете.

Прокурорът Хосе Луис Рейес каза, че членовете на престъпната мрежа могат да получат до 30 години затвор, доживотен затвор или смъртно наказание в зависимост от тежестта и естеството на извършените престъпления.

Обвиненията, по които са повдигнати обвинения, включват трафик на хора, наемническа дейност и враждебни действия срещу чужда държава.