Непал спря да издава разрешителни на своите граждани да работят в Русия и Украйна до второ нареждане, съобщава "Ройтерс".

До този ход се стигна, след като най-малко 10 непалски войници са били убити по време на служба в руската армия.

Катманду поиска от Москва да не набира непалски граждани в руската армия, незабавно да изпрати всички непалски войници обратно в хималайската страна и да обезщети семействата на загиналите.

По данни на правителството до 200 непалски граждани служат в руската армия. Външният министър на страната Н.П. Сауд пък заяви, че около 100 непалци се водят за изчезнали.

Непалските войници, наричани гурки, са известни със своята храброст и бойни умения и служат в британската и индийската армия след независимостта на Индия през 1947 г. съгласно споразумение между трите страни. С Русия такова споразумение няма.

Непал разби мрежа изпращала млади наемници да се бият за Русия

Непал разби мрежа изпращала млади наемници да се бият за Русия

Катманду поиска от Русия компенсации за загиналите свои граждани

Решението за временно спиране на издаването на разрешителни за работа в Русия и Украйна има за цел да сведе до минимум загубата на човешки живот и ще остане в сила до следващо нареждане, обясни Кабирай Упрети, директор на отдела за чуждестранна заетост. "Това е в името на безопасността на нашите граждани", допълни той.

Непалските мигранти трябва да получат разрешителни за работа от правителството, за да бъдат назначени на цивилна работа в чужбина, което им дава право на държавна подкрепа в случай на спешност или обезщетение за семействата им в случай на смърт.

Милиони непалски граждани са наети на цивилна работа основно като работници в промишлеността и на строителни обекти в Южна Корея, Малайзия и Близкия изток.

Полицията в Непал задържа 10 души миналия месец по обвинения, че са изпращали безработни младежи незаконно в руската армия, след като са им начислили огромни суми пари за визи за пътуване.

Русия нахлу в съседна Украйна през февруари 2022 г. и оттогава двете страни са във война.

Според официални данни над 800 непалци са получили разрешителни за работа в Русия за невоенна работа през последните две години. Не са налични подобни данни за Украйна.

Непал призовава Русия да не набира нейни граждани в армията

Непал призовава Русия да не набира нейни граждани в армията

Според страната шестима непалски войници са загинали