Непал заяви, че е помолил Москва да не набира нейни граждани в руската армия и незабавно да върне всеки непалски войник, назначен там обратно в хималайската страна. Решението идва на фона на разкритие, че шестима от войниците, служещи на руската армия, са загинали, съобщава "Ройтерс".

Непалските войници, наричани още "гурки", са известни със своята храброст и бойни умения и служат на британските и индийските армии след независимостта на Индия през 1947 г. съгласно споразумение между трите страни. Малката хималайска нация обаче няма такова споразумение с Русия.

Правителството на Непал заяви в изявление, че шестима негови граждани, които са служили в руската армия, са били убити, без да предоставя подробности. "Правителството на Непал поиска от руското правителство незабавно да върне телата им и да плати обезщетение на семействата им", обявиха от външното министерство в понеделник.

Лондон: Дори Русия вероятно не знае колко военни жертви е дала в Украйна

Лондон: Дори Русия вероятно не знае колко военни жертви е дала в Украйна

Общият брой на убитите и ранените руски войници е около 320 000

Полагат се дипломатически усилия за освобождаване на един непалски гражданин, служещ в руската армия и заловен от Украйна, се добавя в изявлението. Непал също така призова своите граждани да не се присъединяват към армията на никоя воюваща страна.

Милан Радж Туладхар, посланик на Непал в Москва, изтъкна, че 150-200 непалци работят като наемници в руската армия, съобщава Английският всекидневник The Kathmandu Post

Руското посолство в Катманду не отговори веднага на искане за коментар.

Милиони непалски граждани са наети като работници в индустрии и строителни обекти в Южна Корея, Малайзия и Близкия изток.

Непалските сили за сигурност разпръснаха промонархически протест

Непалските сили за сигурност разпръснаха промонархически протест

Според протестиращите правителството не е изпълнило ангажиментите си за развитие на страната